Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ingen tillgång till bastu för kvinnor på gymmet: "Endast för herrrarna"

- 12/10/2014, 18:35
Tjejerna har inte tillträde till bastun.
1 av 2

Tjejerna har inte tillträde till bastun.

Tt Bild

Endast männen har det.
2 av 2

Endast männen har det.

Leif R Jansson / SCANPIX

Maja reagerade på att det endast var herrarna som hade tillträde till bastun på gymmet i Norrköping. Men ansvarig på gymmet menar att tjejerna inte nyttjade bastun när de väl hade tillträde till den.

NORRKÖPING. Gymmet Nordic Club i Norrköping erbjuder gymkort till samma pris för både män och kvinnor. Skillnaden är dock att männen får tillgång till bastun medan kvinnorna inte får det.

Det var något som Maja reagerade på.

– Jag tänkte att jag skulle börja träna där eftersom min pojkvän och många av mina vänner tränar där. Jag pratade med en kvinnlig kompis om att träna med henne och sen basta efteråt eftersom min pojkvän har berättat att att han har bastat där med sina kompisar. Hon blev väldigt förvirrad och sa att hon aldrig sett eller hört talas om en bastu på det gymmet, säger Maja till Nyheter24.

"Tillgängligt bara för herrar"

Maja hörde därefter av sig till gymmet och frågade en anställd som berättade att "bastun är bara tillgänglig för herrarna" och försökte "trösta" Maja med att solariet är gratis för alla medlemmar.

– Jag tycker att det är väldigt konstigt att man kan göra så att alla betalar samma medlemsavgift, men det ena könet får fler förmåner. Ingen kvinna jag känner som tränar på det gymmet har ens vetat om att "herrarna" har en bastu.

"Efterfrågade större skåp"

När Nyheter24 når Nordic Club och frågar om medlemskap bekräftar den anställda informationen.

– Tidigare hade tjejerna bastun i tio år men det nyttjades inte och många herrar ville ha bastun medan tjejerna efterfrågade större omklädningsrum och fler skåp. Vid en ombyggnad bytte tjejerna och killarna omklädningsrum, säger Tobias Karlsson, vid Nordic Club, till Nyheter24.

Varför ska man behöva betala samma pris när man ändå inte får samma förmåner?

– Tjejerna har nyare rum och fler skåp. Ska killarna klaga för att de har färre skåp? Det är tråkigt och bastun nyttjas fortfarande inte av killarna heller. Hade vi haft yta och möjlighet så hade vi haft bastu åt båda. Men sedan fem år tillbaka så är det ingen som har sagt något och vi kan inte heller bygga om lokalerna då vi bara hyr.