Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alkoblås på krogen – något för Sverige?

- 14/10/2014, 20:05
Skulle det bli alkoholmätare på krogen i Sverige gäller det att chilla på förfesterna.
1 av 2

Skulle det bli alkoholmätare på krogen i Sverige gäller det att chilla på förfesterna.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

I Storbritannien får man inte hetsa med ölen hemma innan man ska ut.
2 av 2

I Storbritannien får man inte hetsa med ölen hemma innan man ska ut.

© MARK LARGE

Festprissar har svårare att ta sig in på ställen i Storbritannien då de måste alkoblåsa. Inget som förfestande svenskar behöver oroa sig för – än.

I Storbritannien gäller det att hålla koll på alkoholintaget innan man går ut. Det blir nämligen allt vanligare att använda sig av alkoholmätare vid entréer till krogen, skriver Mirror. 

Alkoholmätarna ska hjälpa personalen att avgöra om en person fått i sig en drink för mycket och på så sätt slippa diskussioner. De vill undvika att få in dem personer som är för fulla och kan ställa till problem. 

"Viktigt med tydliga regler" 

Enligt Magnus Jägerskog som är VD för IQ, används bara alkoholmätare på uteställen där det är förbjudet med alkohol, till exempel på ungdomsklubbar. När det gäller ställen som serverar alkohol, så är det en lag på att de inte får släppa in personer som är märkbart påverkade.

– Om man som krögare skulle vilja ha hjälp med att uppfylla lagen med hjälp av en alkoholmätare så tror jag att det är viktigt att kommunicera syftet till gästerna och att ha tydliga rutiner för hur det ska fungera, säger han till Nyheter24.

Det är viktigt eftersom att det måste gälla alla och inte bara några. 

–  Det finns alltid en risk att det blir godtyckligt, till exempel vilka som ska blåsa, vilket i sig kan leda till diskussioner i krogentrén. 

Flera använder metoden

Men i Storbritannien verkar denna metod sprida sig. Det är flera län där uteställen använder sig av alkoholmätare. I till exempel Nottinghamshire är det i två städer där krogarna gör det. De gör det som i en del av arbetet med polisen kampanj "Allians mot våld".  

– Det här hjälper krogar med sena öppettider att kunna hantera kunder som kan orsaka problem, säger polisens chefsinspektör Paul Murphy.

Krogarna som använder sig av alkoholmätare får själva bestämma promillegränsen, skriver Mirror.