"Reva-polisen" ville belysa rasism – blir hotad av rasister

Efter sin uppmärksammade sketch i Stockholms tunnelbana blev Abdishakour Mohamed Ali uthängd på rasistiska sajter.


STOCKHOLM. Abdishakour Mohamed Ali, 28, brukar väcka en del uppmärksamhet med sina klipp där han utger sig för att vara polisen Bängan Lagerblad.

För snart två veckor sedan spelade han in ett klipp i Stockholms tunnelbana där han "stoppade" människor och krävde att få se deras pass.

Detta som en reaktion mot Mos Mairoum – som innebär att papperslösa människor granskas och utvisas, något som har kallats reva eller "super-reva".

– Jag valde att göra ett socialt experiment om Mos Mairoum och sketchen byggde ut på att få förbipasserande att reagera över det som hände. Det gick hem väldigt bra och debatten kom igång. Men sedan dess har jag fått ta emot grova hot och rasistiska uttalanden, säger Abdishakour till Nyheter24.

Hängdes ut med namn

Abdishakour fick både dödshot och rasistiska kommentarer när han hängdes ut på högerextrema sajter.

– Mitt mål var från början att få igång debatten, men det har blivit väldigt grova uthängningar.

Agera mot rasism

Abdishakour tycker att det är dags för folk att börja agera mot rasism.

– Människor måste vakna upp och börja diskutera och prata om rasism. Vi har så bra organisationer som kan gå ut med sådant här, men nu valde jag att själv göra det här på min fritid. Vi la också på en textöversättning eftersom Mas Mairoum berör hela Europa. Alla kan göra enkla saker, avslutar Abdishakour.

Titta på första klippet som spelades in:

Och andra klippet där Abdishakour berättar om reaktionerna efteråt:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!