Mer än någonsin.
Mer än någonsin. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Svenskarna slår nytt rekord i välgörenhet

Mer och mer pengar skänks till olika välgörenhetsorganisationer – och det ser ut att fortsätta öka.


90-konton

90-konton är de konton som kontrolleras årligen.

Bland annat ska minst 75 procent av den insamlade gå till ändamålet, och alltså inte till administration eller löner.

Svenskarna skänker mer än någonsin förut till välgörenhet, det visar nya siffror från svensk insamlingskontroll. Faktum är att man under förra året skänkte närmare 17 miljarder kronor, uppger Sveriges Radio.

"Kommer säkert öka"

För att vara exakt så handlar det om 16,9 miljarder som skänktes till 90-konton vilket är en ökning med 1,3 miljarder från året innan. Gåvorna har också ökat år för år – och det lär fortsätta.

– Ja, det tror jag och vi kan ju se nu under 2014 att vi har haft flera stora flyktingkatastrofer och nu senast krisen med ebola i Västafrika. Det kommer säkert öka givandet i år också, säger Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk insamlingskontroll, till Sveriges Radio.

Den organisation som får ta emot allra mest pengar är Cancerfonden, som under 2013 fick sammanlagt 409 miljoner kronor. 

Skattereglerna ändras

Sveriges Radio pekar på att en av anledningar till att givandet har ökat är att skattereglerna ändrades så att privatpersoner kan få skattereduktion som gåvor till ideell verksamhet. Något som ser ut att försvinna i den nya budgeten – men enligt Lena Hörnblad handlar givmildheten främst om att svenskar vill hjälpa andra.

– Svenskarna är ju ett resande folk och när man ser naturkatastrofer som drabbar människor, till exempel den som var på Filipinerna 2013, då ökar människors vilja att skänka pengar, säger hon till Sveriges Radio.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!