Tisdag 18 Jan
Stockholm

Kyrkan står upp för "fittannonsen" – ingen fitta, inget Jesusbarn

1 av 2
Filadelfiakyrkans annons.
2 av 2
Filadelfiakyrkans annons. Foto: Skärmdump

Limhamns kyrka slår ett slag för "fittan" på Twitter.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Som Nyheter24 kunnat berätta så hamnde Filadelfiakyrkan på Öckerö i det mediala strålkastarljuset efter en ganska så pinsam annonsfadäs.

I förra veckan la de nämligen ut en bild på Facebook där de bjöd in till traditionell jul med texten "Jul i Fillan", vilket olyckligt nog blev till "Jul i Fittan".

Limhamns kyrka i Malmö var en av många som såg det roliga i det lilla missödet. På fredagskvällen twittrade de därför ut en kommentar till det hela:


Jonas Persson är församligsherde i Limhamns kyrka och ansvarig för Twitterkontot. 

– Det är en del av spelet när man är på Twitter, tänker jag. Det är så det fungerar. Det är en ironisk kommentar och lite med glimten i ögat, säger han till Nyheter24.

Hur kommer det sig att ni skrev tweeten?

– Det är väl inte så märkvärdigt? Det är lite kul och det är inte direkt vad som förväntas av en kyrka och det är ganska oförargligt. Det är ett namn på en kroppsdel.

När det kommer till Filadelfiakyrkans annons säger Persson att det naturligtvis är förargligt, men att det är sådant som händer:

– Men det är lite kul. Vi drog det ett strå till. En annan gång är det vi som gör en miss och då får någon annan rätta oss.

Kyrkans tweet väckte under fredagskvällen stor uppmärksamhet på Twitter. I skrivande stund har den retweetats över 500 gånger och fått nästan lika många favoritmarkeringar.

"Ett heligt rum"

Många roades av ordvalet. Men Persson menar att ordet "fitta" i sig inte är särskilt kontroversiellt.

– Psykiskt är det naturligtvis så. Men annars är det bara ett namn på den kroppsdel som barnet kommer ut ifrån. Rent teologiskt är det även där inkarnationen sker, då Gud blir människa. Så egentligen är det en helig plats, ett heligt rum. Så man kan tänka på det som något heligt som sker.

Men hur ser ni på ordvalet? "Fitta" är ju ett ord som många provoceras av.

– Ja, många provoceras av det och andra inte. Det är lite kul, fitta är egentligen bara ett namn på den delen av kvinnans kropp. Enligt vissa är det provocerande och enligt andra inte. Vi har ganska neutrala och mindre neutrala ord. Det här är ett av dem, säger Jonas Persson och fortsätter:

– Det är inget fult ord egentligen. Det är ett ord för en kroppsdel. Därför är det ur den synpunkten kontroversiellt, samtidigt som det inte är det.

Han säger att Twitter i sig är kontroversiellt, att mediet det kan vara roligt och fyllt mycket ironi, och att det är det som är hela poängen.

– Själva mediet är sådant. Antingen är man med, och då får man följa spelreglerna och då blir det så här, eller så är man inte det.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela