Spice ska förbjudas.
1 av 2
Spice ska förbjudas. - Foto: Polisen
Spice konfiskerat av polisen i amerikanska Colorado.
2 av 2
Spice konfiskerat av polisen i amerikanska Colorado. - Foto: TT

Så ska regeringen stoppa spice

Tar rejäla tag för att stoppa epedemin.


Det har rapporterats mycket om nätdrogen spice, och det ökade bruket som lett till såväl dödsfall som allvarliga förgiftningar – något som regeringen nu vill stoppa.

Enligt Aftonbladet kommer man att narkotikaklassa 42 substanser varav samtliga finns på en lista som Folkhälsomyndigheten under måndagen lämnat in till Socialdepartementet – och en av de sunstaserna ska vara den som finns i spice.

För att det hela ska kunna gå igenom måste det också godkännas av EU – och man kommer att begära EU-kommissionens tillstånd att klassa substanserna som narkotika eller hälsofarliga.

– I uppdraget åt kommerskollegium kommer Socialdepartementet att begära skyndsam hantering. Det innebär att behandlingstiden i EU-kommissionen kortas ner från tre månader till 10 dagar, säger Gabriel Wikström (S), folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister till Aftonbladet.

/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

1 timme sedan
Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.