Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så ska regeringen stoppa spice

- 10/11/2014, 18:19 -
Spice ska förbjudas.
1 av 2

Spice ska förbjudas.

Polisen

Spice konfiskerat av polisen i amerikanska Colorado.
2 av 2

Spice konfiskerat av polisen i amerikanska Colorado.

TT

Tar rejäla tag för att stoppa epedemin.

Det har rapporterats mycket om nätdrogen spice, och det ökade bruket som lett till såväl dödsfall som allvarliga förgiftningar – något som regeringen nu vill stoppa.

Enligt Aftonbladet kommer man att narkotikaklassa 42 substanser varav samtliga finns på en lista som Folkhälsomyndigheten under måndagen lämnat in till Socialdepartementet – och en av de sunstaserna ska vara den som finns i spice.

För att det hela ska kunna gå igenom måste det också godkännas av EU – och man kommer att begära EU-kommissionens tillstånd att klassa substanserna som narkotika eller hälsofarliga.

– I uppdraget åt kommerskollegium kommer Socialdepartementet att begära skyndsam hantering. Det innebär att behandlingstiden i EU-kommissionen kortas ner från tre månader till 10 dagar, säger Gabriel Wikström (S), folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister till Aftonbladet.