Måndag 21 Jun
Stockholm

Umeå-ungdomar ville strida med IS – stoppades på flygplats

IS-soldater.
IS-soldater. Foto: TT Bild

UPPDATERAD. Tre minderåriga personer i Umeå ville strida med IS.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

UMEÅ. Tre minderåriga Umeåbor försökte lämna landet för att ta sig till Syrien och strida för terrorsekten IS. De stoppades dock redan på flygplatsen. Enligt Västerbottens-Kuriren stoppades de tre av organisationen SATA, Svensk antiterror och avhoppare.

Snabbt händelseförlopp

Det hela var ingenting som ungdomarnas föräldrar kände till – och de fick också åka och plocka upp trion på flygplatsen. Rekryteringen ska ha gått mycket fort.

– Två-tre veckor innan vi träffade på ungdomarna i Umeå hade en av dem kontakt med en kompis, som tidigare bodde i södra Sverige men som sedan åkte ned till Irak. Det är ofta så här det går till, att de som tidigare har åkt ned försöker ta kontakt med de som är kvar och vill att de ska följa efter, säger Mohamed Artan, ordförande i organisationen SATA till Västerbottens-Kuriren, enligt Aftonbladet.

"Kan absolut ingenting om religionen"

Artan har själv tidigare varit medlem i al-Shabaab, och känner därför väl till hur terrorismen fungerar.

– Många av de som åker kan absolut ingenting om religionen. Problemet är att de börjar att praktisera islam, men i stället för att lära sig hur det faktiskt hänger ihop så fastnar de i tankarna runt en islamisk stat, säger han till Västerbottens-Kuriren, enligt Aftonbladet.

Han säger också till tidningen att de tre ska ha haft en detaljerad resplan, de ska ha planerat att med hjälp av människosmugglare ta sig via Turkiet till Syrien.

Uppdatering:

I lördagens avsnitt av Medierna i P1 granskade man historien och beskrev den som "en berättelse som vi inte vet om den alls har inträffat".

Den person som intervjuats i flertalet riksmedier beskrevs som huvudpersonen i berättelsen och "den enda källan". När programmet försökt nysta upp historien hittar de ingen som kan bekräfta att det alls har inträffat.

Mohamed Hamoud, sekreterare Islamiska föreningen i Umeå, säger i det aktuella inslaget i Medierna: 

– Med tanke på att föreningen SATA gynnas av en sådan nyhet så anser vi iIslamiska föreningen i Västerbotten, bland annat, och muslimer här i Umeå allmänt, att den här nyheten är en påhittad nyhet vars syfte är att skapa medieuppmärksamhet till föreningen som står bakom denna nyhet.

Han säger sig inte heller hört talas om föreningen tidigare. 

Medierna har inte lyckats få tag på någon oberoende källa som "kan bekräfta organisationen, dess verksamhet eller de räddade ungdomarna".

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela