Måndag 10 Maj
Stockholm

Cannabisgrupp "tvåa" i Musikhjälpen – tackar SR för publiciteten

"Finns inga förlorare".
1 av 4
"Finns inga förlorare". Foto:
Slutställningen i insamlingen.
2 av 4
Slutställningen i insamlingen. Foto: Faksimil SR
Wally Johnson.
3 av 4
Wally Johnson. Foto: Privat
SR ville stänga ner.
4 av 4
SR ville stänga ner. Foto: Skärmdump

De skulle utestängas och tystas ner. Men nu menar "Avkriminalisera cannabis" att SR:s agerande vid musikhjälpen bara gav utrymme.

Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Redan innan årets upplaga av Musikhjälpen hade kommit igång på allvar startades en mindre kontrovers. För direkt i inledningen så samlade gruppen "Avkriminalisera cannabis" ihop stora summor och "ledde" länge insamlingsligan. Något som fick SR att reagera, och ett tag hotade de med att stänga ner hela insamlingen.

Men till slut fick de trots allt vara kvar – och när insamlingen nu är färdig lyckades man dra ihop 326 025 kronor – i slutändan endast slagna av insamlingen "Hundsporten". 


Något som Wally Johnson, en av personerna bakom insamlingen är rejält nöjd med.

– Det finns inga förlorare i en sån här sak, säger han till Nyheter24.

Kritiken från SR och andra, som menade att de använde musikhjälpen för att nå ut med sitt politiska budskap, ger han inte mycket för.

– Den var onödig och oförtjänt. Vi kom inte ut och förolämpade någon, vår åsikt för liksom inte skillnad för någon annan. Vi har bara sagt "avkriminalisera cannabis". Jag vet inte hur det tolkades till "punda cannabis" eller "sälj allt du har och spring och köp cannabis". Vi har sagt "avkriminalisera cannabis", säger Johnson och fortsätter:

– I grund och botten visar det här bara vad vi vill påpeka, att man inte ens får snacka om droger i det här landet, inte ens med en neutral stämma.

Tackar SR för publicitet

Han menar dock att det hela slog tillbaka mot SR och Musikhjälpen.

– Det hade gagnat dem mer att bjuda in mig eller någon annan, det hade gagnat dem mer. I stället blev det den här mobbnings- och utfrysningskampanjen.

Johnson menar att man dels nått ut med sitt syfte, den facebookgrupp i vilken initiativet startades har ökat i storlek och han menar att fler anslutit sig till "rörelsen" som han säger. Men han är noga på att påpeka att det inte var det viktigaste.

– Vi ville bara donera pengar, det hade ju inte blivit en grej om de inte hade gjort en grej av det. De ville neka oss publicitet, men i stället fick vi publicitet.

Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela