Torsdag 13 Maj
Stockholm

"Väg fördelen med att öppna vinflaskan mot klumpen i magen det ger hos barnet"

Maja Ekström är förbannad på vuxna människor som förstör julen för barn med alkohol.
1 av 3
Maja Ekström är förbannad på vuxna människor som förstör julen för barn med alkohol. Foto: Maja Ekström
Maja Ekström jobbar som sjuksköterska på BUP.
2 av 3
Maja Ekström jobbar som sjuksköterska på BUP. Foto: Maja Ekström
Inlägget har delats tusentals gånger.
3 av 3
Inlägget har delats tusentals gånger. Foto: Facebook

Majas uppmaning till föräldrar som dricker: "Har du varit nykter på krogen någon gång? Hur kändes det? Välkommen till dina barns vardagsrum på julafton!"

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Far ett barn illa?

Maja Ekström säger att man inte ska tveka att kontakta socialtjänsten om man misstänker att ett barn far illa. Hon tipsar även om sidorna Bris.se och Snorkel.se.

Maja Ekström som är sjuksköterska på BUP har skrivit ett argt inlägg som är riktat till vuxna människor som förstör julen för barnen genom att dricka alkohol

– Jag skrev för att jag kände mig uppgiven över att flera barn uttryckt oro istället för glädje över jullovet, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Och ju närmare julen vi kommit, har det varit flera föräldrar som signalerat oro gällande den andre föräldern och deras drickande. 

Arg och ledsen

Hon känner sig arg och ledsen över att julen inte är trygg och varm för alla som växer upp i Sverige. Och ett sätt att göra  julen bättre, är just att utesluta alkohol. 

– Det är en kontrast mellan klasskamraters positiva förväntningar och glädjerop när jullovet stundar och de barn som går på jullov med en stor klump i magen då de minns hur julen blev i fjol.

Inlägget hyllas

Flera har hört av sig till Maja efter hennes inlägg som hyllas på Facebook. Hon är lite förvånad över den enorma responsen. 

– Jag tycker inte att jag kom med något banbrytande men jag tror att jag träffade mitt i prick i vad andra känner och tänker. 

Hon tror att vissa kan ha fått sig en tankeställare men främst det faktum att alkohol innebär personlighetsförändringar och inte bara om arga, ledsna och våldsamma vuxna. 

"Fundera om det är värt det"

Maja har några råd till vuxna när det kommer till alkoholkonsumtionen, bland annat att välja bort alkoholen när barnen är med och att våga säga till varandra. 

– Väg fördelen med att öppna den där vinflaskan mot klumpen i magen det ger hos barnet som hör korken gå ur flaskan och glaset som fylls upp. Fundera en extra gång om du tycker att det är värt det.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela