På juldagen blev en moské i Eskilstuna totalt utbränd efter vad som har beskrivits som en brandattack. Den följande natten krossades en ruta till en annan närliggande moské.
På juldagen blev en moské i Eskilstuna totalt utbränd efter vad som har beskrivits som en brandattack. Den följande natten krossades en ruta till en annan närliggande moské. - Foto: TT / PONTUS STENBERG

Chock och starka känslor i Eskilstuna efter moskéattackerna

I juldagarna har en moské blivit helt utbränd och en annan har fått en fönsterruta krossad – båda i Eskilstuna. Nyheter24 har talat med Hussein Abdirizak, talesperson för den brandhärjade moskén.


Detta har hänt

Enligt obekräftade vittnesuppgifter kastades ett brinnande föremål vid 13-tiden på torsdagen, juldagen, in i lokalen till en moské i Eskilstuna. Den rökfylldes snabbt och brand utbröt. Fem personer fördes till sjukhus för rök- och sårskador och lokalen totalförstördes.

Natten till fredag, krossades en ruta till en annan moské, bara ett hundratal meter ifrån den förstaPolisen har ännu ingen misstänkt för den första branden. Man utreder nu om händelserna har någon koppling till varandra.

Säpo har även kopplats in i utredningen kring branden.

Det antirasistiska nätverket "Tillsammans i Eskilstuna" har även gått ut och organiserat en kärleksbombning av den ena moskén.

ESKILSTUNA. Under torsdagen rapporterade Nyheter24 om en anlagd brand riktad mot en moské i Nyfors i Eskilstuna. Men på fredagskvällen, annandagen, gick polisen ut och tog tillbaka uppgift om en attack mot moskén, rapporterade Ekot.

Vittnesuppgifter om att en okänd person utanför lokalen kastat in ett brinnande föremål hade ännu inte kunnat bekräftas. Polisen utesluter dock inte att det kan röra sig om en riktad attack.

"Fruktansvärd händelse"

Faktum kvarstår även att två tragiska händelser drabbat två moskéer i samma stad inom loppet av två dagar.

– Det är ju hemskt, en fruktansvärd händelse som jag aldrig trodde skulle hända i Sverige, och särskilt mot en församling i juletid när alla människor söker lugn och söker sig tillbaka till sig själva, säger Hussein Abdirizak, kommunpolitiker i Eskilstuna som efter brandattacken fått agera talesperson för moskén i Eskilstuna.

Abdirizak, som även är engagerad i Trygga Eskilstuna, Eskilstuna kommuns lokala brottsförebyggande råd, och därtill brukar tolka åt imamen i moskén som nu brunnit ner, säger att många av föreningsmedlemmarna fortfarande befinner sig i chock.

– Och fortfarande ligger några på sjukhuset. De personer som har bränt ner moskén har kanske tänkt att ingen ska komma ut där levande, säger han.

Ännu har polisen inte kunnat bekräfta att branden är anlagd. Samtidigt har många av Eskilstunas invånare enligt honom slutit upp och visat sitt stöd efter händelsen:

– Politiker, kyrkomedlemmar, kommunala organisationer, hela kommunledningen och vanliga medborgare, alla har varit här och visat sitt stöd.

Han berättar även att en annan moské, Al Rahman-moskén, i Eskilstuna attackerats natten till fredag, något polisen bekräftar för Expressen på annandagen.

Flera moskéer i landet har vandaliserats och attackerats under det gångna året. Hur ser du på det?

– Jag ser väldigt allvarligt på det här. Det är en samhällsutveckling som måste hejdas. Om det fortsätter så här så vet jag inte vad som kommer hända. Samhället håller på att falla isär, säger han bekymrat och fortsätter:

– Det finns mörka krafter från alla håll som sprider skräck, generaliserar och skapar hat. Vi har politiker som häller bensin på det här, som gör det värre utan att tänka på konsekvenserna. Vi har byggt upp Sverige i en demokratisk anda och måste hjälpas åt att motverka det som nu händer. Vi måste fortsätta kämpa för ett samhälle där alla är välkomna och där vi inte ställer grupper mot varandra, säger han.

Abdirizak berättar också att han har slagits av tanken att han första gången börjat oroa sig för och känna en allt större rädsla sin personliga säkerhet, något han aldrig trodde skulle hända.

"Kommer inte svara med samma mynt"

Sakta börjar den första chocken lägga sig över Nyfors och Eskilstuna, och församlingsmedlemmarna i den brandhärjade moskén försöker nu samla sig. 

Samtal förs med Jimmy Jansson, kommunstyrelseordförande och gruppledare för S i Eskilstuna om temporära lokaler för föreningen att vistas i.

– Vi kommer att se till att ingen från vår sida svarar med samma mynt utan låter polisen sköta sitt jobb, avslutar Hussein Abdirizak.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.