Lördag 29 Jan
Stockholm

Chock och starka känslor i Eskilstuna efter moskéattackerna

På juldagen blev en moské i Eskilstuna totalt utbränd efter vad som har beskrivits som en brandattack. Den följande natten krossades en ruta till en annan närliggande moské.
På juldagen blev en moské i Eskilstuna totalt utbränd efter vad som har beskrivits som en brandattack. Den följande natten krossades en ruta till en annan närliggande moské. Foto: TT / PONTUS STENBERG

I juldagarna har en moské blivit helt utbränd och en annan har fått en fönsterruta krossad – båda i Eskilstuna. Nyheter24 har talat med Hussein Abdirizak, talesperson för den brandhärjade moskén.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

Enligt obekräftade vittnesuppgifter kastades ett brinnande föremål vid 13-tiden på torsdagen, juldagen, in i lokalen till en moské i Eskilstuna. Den rökfylldes snabbt och brand utbröt. Fem personer fördes till sjukhus för rök- och sårskador och lokalen totalförstördes.

Natten till fredag, krossades en ruta till en annan moské, bara ett hundratal meter ifrån den förstaPolisen har ännu ingen misstänkt för den första branden. Man utreder nu om händelserna har någon koppling till varandra.

Säpo har även kopplats in i utredningen kring branden.

Det antirasistiska nätverket "Tillsammans i Eskilstuna" har även gått ut och organiserat en kärleksbombning av den ena moskén.

ESKILSTUNA. Under torsdagen rapporterade Nyheter24 om en anlagd brand riktad mot en moské i Nyfors i Eskilstuna. Men på fredagskvällen, annandagen, gick polisen ut och tog tillbaka uppgift om en attack mot moskén, rapporterade Ekot.

Vittnesuppgifter om att en okänd person utanför lokalen kastat in ett brinnande föremål hade ännu inte kunnat bekräftas. Polisen utesluter dock inte att det kan röra sig om en riktad attack.

"Fruktansvärd händelse"

Faktum kvarstår även att två tragiska händelser drabbat två moskéer i samma stad inom loppet av två dagar.

– Det är ju hemskt, en fruktansvärd händelse som jag aldrig trodde skulle hända i Sverige, och särskilt mot en församling i juletid när alla människor söker lugn och söker sig tillbaka till sig själva, säger Hussein Abdirizak, kommunpolitiker i Eskilstuna som efter brandattacken fått agera talesperson för moskén i Eskilstuna.

Abdirizak, som även är engagerad i Trygga Eskilstuna, Eskilstuna kommuns lokala brottsförebyggande råd, och därtill brukar tolka åt imamen i moskén som nu brunnit ner, säger att många av föreningsmedlemmarna fortfarande befinner sig i chock.

– Och fortfarande ligger några på sjukhuset. De personer som har bränt ner moskén har kanske tänkt att ingen ska komma ut där levande, säger han.

Ännu har polisen inte kunnat bekräfta att branden är anlagd. Samtidigt har många av Eskilstunas invånare enligt honom slutit upp och visat sitt stöd efter händelsen:

– Politiker, kyrkomedlemmar, kommunala organisationer, hela kommunledningen och vanliga medborgare, alla har varit här och visat sitt stöd.

Han berättar även att en annan moské, Al Rahman-moskén, i Eskilstuna attackerats natten till fredag, något polisen bekräftar för Expressen på annandagen.

Flera moskéer i landet har vandaliserats och attackerats under det gångna året. Hur ser du på det?

– Jag ser väldigt allvarligt på det här. Det är en samhällsutveckling som måste hejdas. Om det fortsätter så här så vet jag inte vad som kommer hända. Samhället håller på att falla isär, säger han bekymrat och fortsätter:

– Det finns mörka krafter från alla håll som sprider skräck, generaliserar och skapar hat. Vi har politiker som häller bensin på det här, som gör det värre utan att tänka på konsekvenserna. Vi har byggt upp Sverige i en demokratisk anda och måste hjälpas åt att motverka det som nu händer. Vi måste fortsätta kämpa för ett samhälle där alla är välkomna och där vi inte ställer grupper mot varandra, säger han.

Abdirizak berättar också att han har slagits av tanken att han första gången börjat oroa sig för och känna en allt större rädsla sin personliga säkerhet, något han aldrig trodde skulle hända.

"Kommer inte svara med samma mynt"

Sakta börjar den första chocken lägga sig över Nyfors och Eskilstuna, och församlingsmedlemmarna i den brandhärjade moskén försöker nu samla sig. 

Samtal förs med Jimmy Jansson, kommunstyrelseordförande och gruppledare för S i Eskilstuna om temporära lokaler för föreningen att vistas i.

– Vi kommer att se till att ingen från vår sida svarar med samma mynt utan låter polisen sköta sitt jobb, avslutar Hussein Abdirizak.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Apple ledde bred uppgång på Wall Street

Publicerades: 1 timme sedan

Man hölls fången i nio dygn – fem åtalas

Publicerades: 1 timme sedan

Ökad risk för patienter – sjukhus granskas

Publicerades: 2 timmar sedan

Inblandade i skott mot barn släppta

Publicerades: 3 timmar sedan

Sprängning i Göteborg märktes i Västerbotten

Publicerades: 3 timmar sedan

Jägare gjorde guldfynd

Publicerades: 3 timmar sedan