Färre skadliga kemikalier i barns plastleksaker

Oroar du dig över mängden farliga kemikalier i barnens leksaker? Nu kan de sakta vara på väg bort.


Hur undviker man att köpa giftiga leksaker?

– Billiga leksaker som faller sönder bara man tittar på dem bör man vara misstänksam mot. Vi vet också att problemen är mindre hos seriösa leksakskedjor och företag. Man kan också lukta på leksaken och välja bort sådant som luktar starkt kemiskt eller parfym. Har man dränkt in något i parfym vill man ofta dölja något annat, säger Mats Forkman till DN.

En ny granskning visar att de värsta mjukgörarna har försvunnit ur barnens leksaker.

Testade på tungmetaller och PVC

Det är företaget Testfakta som köpt in 70 leksaker från de största leksaksbutikerna, lågprisvaruhusen och dagligvarukedjorna i landet och sedan utfört en så kallad XRF-scanning, för att ta reda på om produkterna innehåller farliga tungmetaller och PVC, skriver DN.

De testade allt ifrån lego, bilar, bollar, dockor, plastdjur, tidningar med pyssel och ett gäng elektroniska leksaker.

Glädjande resultat

Resultatet av den stora granskningen visar glädjande att leksaksbranschen tycks ha fasat ut de skadligaste mjukgörarna. Av de 70 undersökta plastleksakerna innehöll endast två hormonstörande ftalater. I båda fallen handlar det om ftalaten DEHP, som är förbjuden i alla typer av leksaker, enligt tidningen.

– Det är jättekul att ni har hittat så lite och man får verkligen hoppas att det tyder på en förbättring. Samtidigt vågar jag inte säga att det verkligen är så. Statistik är svårt och för att vara helt säker måste man göra väldigt omfattande studier, säger Mats Forkman, enhetschef på Kemikalieinspektionens tillsynsavdelning.

Och jämfört tidigare undersökningar som Kemikalieinspektionen gjort ser det bättre ut. Vid deras senaste granskningen 2013 innehöll drygt 10 procent av de testade leksakerna förbjudna ftalater.

Hittade tungmetaller

Tungmetaller, som enligt Forkman är ett stort problem i billiga elektronikprylar, visade sig dock finnas kvar i många av de undersökta leksakerna, skriver DN.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.