Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Färre skadliga kemikalier i barns plastleksaker

- 29/12/2014, 08:12 -

Oroar du dig över mängden farliga kemikalier i barnens leksaker? Nu kan de sakta vara på väg bort.

En ny granskning visar att de värsta mjukgörarna har försvunnit ur barnens leksaker.

Testade på tungmetaller och PVC

Det är företaget Testfakta som köpt in 70 leksaker från de största leksaksbutikerna, lågprisvaruhusen och dagligvarukedjorna i landet och sedan utfört en så kallad XRF-scanning, för att ta reda på om produkterna innehåller farliga tungmetaller och PVC, skriver DN.

De testade allt ifrån lego, bilar, bollar, dockor, plastdjur, tidningar med pyssel och ett gäng elektroniska leksaker.

Glädjande resultat

Resultatet av den stora granskningen visar glädjande att leksaksbranschen tycks ha fasat ut de skadligaste mjukgörarna. Av de 70 undersökta plastleksakerna innehöll endast två hormonstörande ftalater. I båda fallen handlar det om ftalaten DEHP, som är förbjuden i alla typer av leksaker, enligt tidningen.

– Det är jättekul att ni har hittat så lite och man får verkligen hoppas att det tyder på en förbättring. Samtidigt vågar jag inte säga att det verkligen är så. Statistik är svårt och för att vara helt säker måste man göra väldigt omfattande studier, säger Mats Forkman, enhetschef på Kemikalieinspektionens tillsynsavdelning.

Och jämfört tidigare undersökningar som Kemikalieinspektionen gjort ser det bättre ut. Vid deras senaste granskningen 2013 innehöll drygt 10 procent av de testade leksakerna förbjudna ftalater.

Hittade tungmetaller

Tungmetaller, som enligt Forkman är ett stort problem i billiga elektronikprylar, visade sig dock finnas kvar i många av de undersökta leksakerna, skriver DN.