Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I dag demonstrerar hela Sverige mot moskébränderna: "Vi kan inte vänta längre"

- 02/01/2015, 10:59
Demonstrationer kommer hållas på flera håll i dag (bilden till vänster är tagen från en demonstration i Eslöv)

Demonstrationer kommer hållas på flera håll i dag (bilden till vänster är tagen från en demonstration i Eslöv)

tt bild

Efter den senaste tidens attacker mot svenska moskéer kommer stora demonstrationer hållas i Stockholm, Göteborg och Malmö.

STOCKHOLM. På grundav den senaste tidens attacker mot moskéer runt om i landet kommerdemonstrationer i dag hållas i Stockholm, Göteborg och Malmö.Arrangörerna hoppas på att det här ska skapa enighet i samhälletoch uppmärksamma hotbilden mot muslimer i Sverige.

– Efter attackenmot moskén i Eskiltuna kände vi att det hade gått för långt, attdet började bli farligt på riktigt. När samma sak hände i Eslövkände vi att vi inte kunde vänta längre. Vi vill gå ut och visaatt det här inte är okej, säger medarrangören Mohammed Kharraki som också menaratt demonstrationerna handlar om så mycket mer än bara hot motmuslimer och moskéer.

Demonstrationerna kommer att ske samtidigt i dag på eftermiddagen, och i skrivande stund har Facebook-eventet nästan 7000 anmälda deltagare. 

– Det handlar omvilket typ av samhälle vi vill ha. Det finns ofta ett generaliserande av muslimer som vissa politiska krafter tjänar på. Men nu verkar som att det finnsmånga goda krafter som är beredda att lägga sinameningsskiljaktigheter åt sidan för att stödja oss, fortsätter Kharraki. 

Han anser också att debatten i Sverige måste bli bredare och att både politiker och media har ett ansvar. 

– Vissa tror att det handlar om att man inte får kritisera islam. Vi har försökt säga hundra gånger att det inte handlar om det, utan om att vi vill ha ett rationellt samtal i ett demokratiskt samhälle utan att det blir hets, och istället se de reella problemen som faktiskt existerar. 

Under den senaste tiden har moskéer i bland annat Eskilstuna, Eslöv och Uppsala attackerats med brandbomber och rasistiskt klotter, Kharraki tror att målet är att öka motsättningarna i samhället. 

– De som attackerat moskéerna vill se en våldsspiral, och vi ska visa dem att de inte kommer att lyckas med det, säger Kharraki. 


Här är tiderna för demonstrationerna i dag: 

Stockholm: Mynttorget utanför Sveriges riksdag, 13.30

Göteborg: Gustav Adolfs Torg, 14.00 

Malmö: Stortorget, 14:00