Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

9 av de bawsigaste kvinnorna i Sveriges historia

Moa Martinson
1 av 1

Moa Martinson

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 13/01/2015 16:03

Nyheter24:s nyhetschef Agnes Källén listar 9 svenska kvinnor som har ägt sig genom historien.

1. Drottning Margareta, 1353–1412


Bildkälla

Denna 1300-talsregent var visserligen dansk, men kvalar in på listan ändå. Hon regerade nämligen även över Sverige. Och Norge. Och Finland och Island. Hennes överlägsna klokhet ska ha beundrats, till och med av hennes motståndare. Typsikt ägig kvinna alltså.

2. Hedvig Charlotta Nordenflycht, 1718–1763


Bildkälla

Hon kallas för Sveriges första feminist. I Fruentimrets försvar slår hon fast att männens överlägsna fysik inte ger dem överlägsen tankeförmåga. Sedan skrattade hon hela vägen till banken, hon var nämligen en av de första kvinnorna i landet som kunde försörja sig på sitt skrivande.

3. Ellen Key, 1849–1926


Bildkälla: TT

Som en av sin tids största författare bidrog hon mycket till samtidens feminism. Hon lyckades dessutom göra självaste August Strindberg så uppretad att han gav henne en slags dåtida cameo i en sina böcker, som den motbjudande kvinnan Hanna Paj.

4. Selma Lagerlöf, 1858–1940


Bildkälla: TT

Donnan som pryder vår tjugolapp var inte bara författare utan kämpade också för kvinnlig rösträtt och 1909 blev hon den första kvinnan att vinna Nobelpriset i litteratur. Det spekuleras också i om Lagerlöf var lesbisk, sedan hennes brevväxlingar med två nära väninnor publicerats. Huruvida det rörde sig om vänskaplig eller romantisk kärlek vet man inte.

5. Elin Wägner, 1882–1949


Bildkälla: TT

Hur hon hann med att vara journalist, författare, ledamot i Svenska Akademien OCH grunda Rädda Barnen är det ingen som vet. Hon skrev också texter i Dagens Nyheter som upprörde folket, då hon förkunnade sin, för tiden, helt befängda åsikt att kvinnor kunde ha sexuella förhållanden utan att vara gifta.

6. Moa Martinson, 1890–1964


Bildkälla: TT

Författarens liv kantades av tragedier och verkar ha varit rent utsagt förjävligt i perioder. Först drunknade hennes två söner och sedan tog hennes man livet av sig med dynamit. Trots detta skrev hon romaner på löpande band och räknas i dag som den enda kvinnliga proletärförfattaren. Gator och torg finns uppkallade efter henne i Norrköping, Eskilstuna och Stockholm.

7. Gudrun Schyman, 1948–


Bildkälla: TT

Det går inte att INTE ta med Gudrun på en sådan här lista. Som en av Sveriges mest erfarna och mäktiga kvinnliga politiker har hon förutom sitt partiledarskap vunnit mot sin alkoholism, tävlat i Let's Dance och startat ett eget parti. Inte illa pinkat för en 66-årig kvinna.

8. Helena Helmersson, 1973–


Bildkälla: TT

Hon är H&M:s hållbarhetschef och utsågs förra året till Sveriges mäktigaste kvinna av tidningen Veckans Affärer. I den svårt kritiserade textilbranschen har hon makten att förändra villkoren för miljontals, ofta kvinnliga, arbetare i fattiga länder. Vi håller tummarna för att hon lyckas.

9. Carolina Neurath, 1985–


Bildkälla: TT

Det är svårt att tro att denna författare och journalist inte ens har fyllt 30. Hon har vunnit mängder med priser, bland annat det prestigefyllda Guldspaden och har utmärkelser som Sveriges bästa ekonomijournalist och Årets kvinna under bältet. 2013 fick hon dessutom sommarprata i Sveriges Radio. Bara en sådan sak.