Måndag 27 Sep
Stockholm

Läkare vill behandla med cannabis – avslag från Läkemedelsverket

Nu ställs nya krav för att tillåta medicinsk Marijuana. Här förbereder en asntälld på en klinik i Denver i USA joints för försäljning till patienter.
1 av 4
Nu ställs nya krav för att tillåta medicinsk Marijuana. Här förbereder en asntälld på en klinik i Denver i USA joints för försäljning till patienter. Foto: tt bild
Bild från ett plantage i Seattle.
2 av 4
Bild från ett plantage i Seattle. Foto: tt bild
Marijuana paketeras i Seattle, Washington. I delstaten Washington har marijuana varit lagligt sedan november 2014.
3 av 4
Marijuana paketeras i Seattle, Washington. I delstaten Washington har marijuana varit lagligt sedan november 2014. Foto: tt bild
Marijuanafrön sorteras i Satniago, Chile. I Chile är medicinsk marijuana tillåtet.
4 av 4
Marijuanafrön sorteras i Satniago, Chile. I Chile är medicinsk marijuana tillåtet. Foto: tt bild

En läkare vill importera medicinsk cannabis.

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu ökar trycket påatt tillåta medicinsk cannabis i Sverige, efter att en läkare fåttavslag från Läkemedelsverket för att behandla en patient medmarijuana.

– Detär välkänt att många patienter med långdragen smärtproblematikhar stor nytta av cannabis. De har ofta rökt tidigare och upplevt enpositiv effekt, men det går inte att importera legalt, sägerläkaren Tom Flou till Svenska Dagbladet.

Bildkälla:TT

LäkemedletBedrocan, som importeras från Nederländerna, består av mer ellermindre marijuana, och enligt Läkemedelsverket är det svårt attbedöma kvalitén när det gäller torkade blad.

– Skillnadenär att de godkända preparaten är bearbetade produkter med krav påsamma innehåll varje gång de tillverkas. De är godkända delvis iSverige och andra länder där man genomfört studier och tittat påbiverkningar, medan Bedrocan är torkade blad. Man vet inte om manfår exakt samma produkt varje gång, säger Karin Jansson, utredare på Läkemedelsverket till SvD.

Bildkälla:TT

I Norge och Danmark är Bedrocan inte tillåtet, däremot får man föra in det i landet för eget bruk. I Finland däremot är det tillåtet för läkare att skriva ut det. 

Endast lagligt i två länder

Debatten om att legalisera cannabis pågår just nu i stora delar av världen, inte minst i USA där marijuana för medicinskt bruk är lagligt i 23 delstater. I fyra delstater är cannabis även för ickemedicinskt bruk lagligt

I Europa är det Nederländerna som har den mest liberala marijuanalagstiftningen, men endast två länder i hela världen har helt och hållet legaliserat drogen; Uruguay och Nordkorea.  

Borde Sverige tillåta medicinsk cannabis
Tack för din röst!
Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela