Torsdag 13 Maj
Stockholm

Vi minns förintelsen – då vill nazister tysta svenska medier

Entrén vid Radiohuset i Falun.
1 av 3
Entrén vid Radiohuset i Falun. Foto: P4 Dalarna / Johannes Rosendal
Nazister från Svenska motståndsrörelsen vid attacken i Kärrtorp i vintras.
2 av 3
Nazister från Svenska motståndsrörelsen vid attacken i Kärrtorp i vintras. Foto: Hampus Andersson / TT
Henrik Eriksson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Nyheter24.
3 av 3
Henrik Eriksson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Nyheter24. Foto:

Flera svenska redaktioner har under tisdagsmorgonen spärrats av.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FALUN. Under natten till tisdag har nazistiska Svenska motståndsrörelsen spärrat av entrén till Radiohuset i Falun, det uppger P4 Dalarna själva. De ska även ha satt upp ett anslag som uppmanar P4 Dalarna att inte rapportera om förintelsens minnesdag, som infaller i dag.

– I morse klockan fyra när vår första personal kom in så var det uppsatt någon typ av avspärrning med band med en lapp och en uppmaning om att inte uppmärksamma Förintelsens minnesdag, säger Hans-Olof Sundin, kanalchef på P4 Dalarna, till Nyheter24.

Något som man dock tänker göra ändå.

– Det skapar en viss oro men vi har inte mottagit några andra hot och eftersom det har skett en på andra håll i landet så känner vi oss inte direkt hotade, säger Sundin till Nyheter24.

Sveriges Radio Stockholm utsattes för en avspärrning.

– Det var en slags politisk markering, men för vår del är det en fastighetsfråga, säger Finn, från säkerhetsavdelningen på Sveriges Radio, till Nyheter24.

Svenska motståndsrörelsen är sedan tidigare bland annat kända för attacken i Kärrtorp.

Bildkälla: TT

Även ett flertal lokaltidningsredaktioner runt om i landet har drabbats, bland annat Sundsvalls Tidning och Dagbladet. Avspärrningsband och informationsblad från en nazistisk organisation, oklart vilken, har satts upp vid redaktionerna.

– Det hände i natt då personal hittade avspärrningsband runt entrén. Det var budskap och synpunkter på vad vi inte ska publicera, säger Oskar Nord, nyhetschef på Sundsvalls Tidning till Nyheter24 och berättar att de polisanmält det inträffade:

– Det är klart att det aldrig är roligt när något sådant här händer. Vi tar det inte jätteseriöst  eftersom vi inte känner oss direkt hotade eftersom det har hänt på flera andra håll i landet.

Enligt tidningen Medievärlden har även DT i Borlänge och Ludvika samt minst en redaktion i Umeå utsatts.

Nyheter24 ställer sig bakom de medier som utsätts för hot i samband med rapportering.

– Vi kommer själva att publicera flera artiklar om förintelsens minnesdag och låter oss inte tystas, säger Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson och fortsätter:

– Det är vidrigt och en attack mot yttrandefriheten. 


Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela