Lördag 27 Nov
Stockholm

Nu kan det bli det lättare att resa till USA

New york
1 av 2
Lust att dra till USA? Snart kan det bli lättare att åka dit!. Foto: tt bild
Svenska näringsministern
2 av 2
Näringsminister Mikael Damberg. Foto: TT bild

Regeländring kan underlätta för dig som ska västerut genom att införa kontroller på Arlanda

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Planerar du att roadtrippa i USA med dina polare? Eller ska du och din älskling ta en mysig weekend i New York? 

Då kanske du redan vet att det kan vara krånglig att ta sig in i det stora landet i väst. Pass-, tull- och olika säkerhetskontroller måste göras innan du får komma in i USA. 

Men nu kan det snart bli möjligt att genomföra de här kontrollerna redan i Sverige. Regeringen utreder just nu möjligheten att ha så kallad "preclearence" till USA på Arlanda – det vill säga att du ordnar alla kontroller som behövs för inresa till USA redan på Arlanda. 

– I dag reser nära 500 000 resenärer årligen från Sverige till olika destinationer i USA. Ett införande av preclearance skulle spara tid och pengar för såväl svenska som amerikanska företag, säger näringsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Om preclearence införs blir Sverige det tredje landet i Europa, efter Storbritannien och Irland, som har preclearence till USA. Däremot är det svårt att veta hur lång tid det kommer ta innan det här blir verklighet, beslutet måste prövas av justitiedepartementet och godkännas av USA. 

– När man har gjortsäkerhetskontrollen på Arlanda och sen landar i USA så kommer detvara precis som vid en inrikesflygning, jätteenkelt och smidigt,säger Ann Wolgers, pressekreterare på Näringsdepartementet tillNyheter24.  

Planerar du en USA-resa?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela