Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bantning allt vanligare bland unga tonåringar

- 05/02/2015, 08:23
Allt fler mår dåligt.
1 av 2

Allt fler mår dåligt.

TT

Petra Löfstedt.
2 av 2

Petra Löfstedt.

Faksimil SVT

Dessutom känner sig varannan 15-årig flicka överviktig.

Utseendehets kryper sig ner i åldrarna, och enligt SVT lider allt fler barn av en ohälsosam kroppsuppfattning och försöker på olika sätt att påverka sin vikt. Faktum är att var femte 13-årig flicka uppger att hon försökt gå ner i vikt, enligt Folkhälsomyndighetens stora rapport om skolbarns hälsovanor i Sverige 2013/14, och att även allt fler pojkar bantar.

– Det här är en ny utveckling, att även pojkar bantar allt mer. Det har vi inte sett i tidigare undersökningar säger Petra Löfstedt, utredare på Folkhälsomyndigheten till SVT.

Bildkälla: Faksimil SVT

"Ser mycket allvarligt på den här utvecklingen"

Varannan 15-årig tjej känner sig överviktig. Detta samtidigt som studien visar att bara tolv procent av de tillfrågande faktiskt är överviktiga. Bland 15-åriga pojkar känner sig en fjärdedel överviktiga, men bara 17 procent är det egentligen.

– Vi ser mycket allvarligt på den här utvecklingen eftersom vi vet att en skev kroppsuppfattning kan leda till en ökad risk för psykisk ohälsa även senare i livet, säger Löfstedt till SVT.

Har du försökt gå ner i vikt?