Tisdag 30 Nov
Stockholm

Polisens rörande förklaring: Därför kör vi fort utan blåljus

I vissa situationer är det okej för polisen att bryta mot lagen.
1 av 3
I vissa situationer är det okej för polisen att bryta mot lagen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Till exempel om polisen behöver närma sig en brottsplats utan att de som begår brottet ska bli skrämda och rymma.
2 av 3
Till exempel om polisen behöver närma sig en brottsplats utan att de som begår brottet ska bli skrämda och rymma. Foto: Christine Olsson / Christine Olsson
Polisen berättar om en utryckning där det hade kunnat gå fel om sirenerna vart på.
3 av 3
Polisen berättar om en utryckning där det hade kunnat gå fel om sirenerna vart på. Foto: Berg-Rusten, Ole

"Att slå av blåljus och sirener kan ha varit anledningen till att allting gick bra. Men det kan man aldrig förklara för den arga bilisten."

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I ett inlägg på polisens nationella Facebook-sida förklarar de i vilka situationer det är okej för polisen att själva bryta mot lagen, till exempel vid trängande fall eller vid brådskande ärenden.

"Polisen får bryta mot hastighetsbegränsningar och andra trafikregler vid olika typer av situationer. Tyst framkörning används till exempel också vid pågående inbrottsförsök", skriver Polisen.

I inlägget berättar polisen Robert från Stockholm om en utryckning där det är bråttom. Polisen har fått ett samtal om att ett självmordsförsök är på gång och att mannen står på en bro. 

"När vi kommer fram närmar jag mig mannen med försiktighet och tar kontakt. Under tiden grupperar räddningspersonalen och insatsen tar form. När mannen kliver över på rätt sida räcket lindar vi in honom en filt och sätter honom den varma polisbilen", skriver Robert och fotsätter:

"Efteråt funderar man om vi gjorde rätt och om vi kunde ha gjort annorlunda. Att slå av blåljus och sirener kan ha varit anledningen till att allting gick bra. Men det kan man aldrig förklara för den arga bilisten. Nu står i alla fall en man på rätt sida räcket på bron över motorvägen."

Här kan du läsa mer om när det är okej för polisen att bryta mot lagen

Läs det fina inlägget här:


Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela