Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 fakta om påsken som du måste känna till

- 03/04/2015, 13:44 -

Påsken! Högtiden som ger dig anledning att slappa, äta massor med mat och få godisfyllda påskägg. Men vad är grejen egentligen?

1. Påskriset

Det som i dag är något fint att pynta med fjädrar hade en helt annan funktion förr. Barn och tjänstefolk blev piskade med riset av husbonden för att de skulle komma ihåg hur Jesus led när han hängde på korset.

Påskris
Bild: TT

2. Påskkärringar

Idag klär barn ut sig till rosenkindade påskkärringar och äter godis. Detta grundar sig i gammal folktro om häxor. Enligt folktron flög häxorna till Blåkulla på skärtorsdagen. För att skrämma dem sköts det bland annat gevärsskott och det gällde att gömma sina kvastar.

Barn som påskkärringar
Bild: TT

3. Ägg

Kristendomen gillar ägg. Enligt religionen är ägget en symbol för pånyttfödelse vilket ju är precis vad Jesus genomgick. Ännu en anledning kan förstås vara att hönorna börjar piggna till efter våren och helt enkelt lägger fler ägg.

Påskägg är en självklarhet för högtiden
Bild: TT

4. Datum

Påsken är sjukt rörig. Det är aldrig någon som vet exakt när den infaller trots att det påstås ha varit bestämt sedan år 325. Då hölls ett kyrkomöte i Niceae där det beslutades att påsken alltid är på söndagen efter första fullmånen efter vårdagsjämningen. På grund av det beslutet får vi leva med att påsken kan firas vilken helg som helst mellan 22 mars och 25 april.

Kalender som pekar på påskhelgen
Markera kalendern! Bild: TT

5. Jesus

Vad sysslade han med egentligen? På skärtorsdagen åt han nattvarden. På långfredagen blev han korsfäst. På påskdagen, som infaller på en söndag, återuppstod han.

Jesus på korset
Bild: TT

6. Maten

På påskdagen var det dags för FEST! Fram tills denna dag var det fasta som gällde, den fick brytas först efter påskaftons midnatt. Då ville alla så klart äta sig rejält mätta. I dag är det få som fastar men vi har fortsätt hålla en rejält middag.

Mat på högtiden påsk
Bild: TT

7. Påskharen

Haren, som kommer och gömmer ägg, är en tradition från Tyskland. Innan påskharen blev populär var det vanligt med en påsktupp.

Påskägg och påskhare
Bild: TT

Källa: SO-rummet