Påskägg
En rad påskägg! - Foto: AP/TT

7 fakta om påsken som du måste känna till

Påsken! Högtiden som ger dig anledning att slappa, äta massor med mat och få godisfyllda påskägg. Men vad är grejen egentligen?


1. Påskriset

Det som i dag är något fint att pynta med fjädrar hade en helt annan funktion förr. Barn och tjänstefolk blev piskade med riset av husbonden för att de skulle komma ihåg hur Jesus led när han hängde på korset.

Bild: TT

2. Påskkärringar

Idag klär barn ut sig till rosenkindade påskkärringar och äter godis. Detta grundar sig i gammal folktro om häxor. Enligt folktron flög häxorna till Blåkulla på skärtorsdagen. För att skrämma dem sköts det bland annat gevärsskott och det gällde att gömma sina kvastar.

När går man påskkärring? Här är dagen som gäller

Bild: TT

3. Ägg

Kristendomen gillar ägg. Enligt religionen är ägget en symbol för pånyttfödelse vilket ju är precis vad Jesus genomgick. Ännu en anledning kan förstås vara att hönorna börjar piggna till efter våren och helt enkelt lägger fler ägg.

Bild: TT

4. Datum

Påsken är sjukt rörig. Det är aldrig någon som vet exakt när den infaller trots att det påstås ha varit bestämt sedan år 325. Då hölls ett kyrkomöte i Niceae där det beslutades att påsken alltid är på söndagen efter första fullmånen efter vårdagsjämningen. På grund av det beslutet får vi leva med att påsken kan firas vilken helg som helst mellan 22 mars och 25 april.

Markera kalendern! Bild: TT

5. Jesus

Vad sysslade han med egentligen? På skärtorsdagen åt han nattvarden. På långfredagen blev han korsfäst. På påskdagen, som infaller på en söndag, återuppstod han.

Bild: TT

6. Maten

På påskdagen var det dags för FEST! Fram tills denna dag var det fasta som gällde, den fick brytas först efter påskaftons midnatt. Då ville alla så klart äta sig rejält mätta. I dag är det få som fastar men vi har fortsätt hålla en rejält middag.

Bild: TT

7. Påskharen

Haren, som kommer och gömmer ägg, är en tradition från Tyskland. Innan påskharen blev populär var det vanligt med en påsktupp.

Bild: TT

Källa: SO-rummet

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.