Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här bor svenskarna som har allra minst söndagsångest

Högskoleutbildade har mer söndagsångest än andra, och de allra flesta svenskarna har det för att de inte trivs med sina jobb.

6 av 10 svenskar har återkommande söndagsångest.

Brukar det kännas tungt att vakna upp på söndagar och inse att helgen snart är över? Du är inte ensam. Enligt en undersökning från utbildningsföretaget Nackademin och Novus upplever hela 6 av 10 svenskar återkommande ångest inför kommande vecka på just söndagar.

I norra Sverige verkar man dock vara mindre drabbade av detta fenomen. Omkring hälften av alla norrlänningar som intervjuades hade aldrig upplevt söndagsångest. Desto vanligare är det bland personer som bor i Svealand respektive Götaland.

Bildkälla: TT Bild

Något som enligt psykologen Jenny Rickardsson kan bero på hur pass bra man trivs med sin sysselsättning.

– Vi kan bara spekulera i varför norrlänningar verkar mindre benägna att uppleva söndagsångest, men siffrorna i undersökningen pekar mot att man upplever något mindre stress och något högre trivsel med det man gör i veckorna där, säger hon i ett pressmeddelande.

Jobb vanligaste faktorn

Undersökningen visar även att personer som gått på högskola eller universitet känner av mer söndagsångest än andra. Detta förklaras delvis av att utbildade i många fall känner sig mer tyngda av att ha ett arbete med mycket ansvar.

Svenskarna uppger också att arbetet är den största källan till ångesten. 22 procent av de som deltog i undersökningen svarade att de inte trivs med sina sysselsättningar under veckan.

– Om man upptäcker att man återkommande mår extra dåligt under just söndagar kan det vara läge att se över sin situation, säger Rickardsson.

Bildkälla: TT Bild

Att byta jobb eller utbildning är så klart inte så enkelt. Men här följer tre andra tips från Rickardsson för hur du kan minimera söndagsångesten:

1. Försök hitta felet och förändra det

Söndagsångest kan orsakas av omständigheter som du kanske vill, kan och borde förändra. Är det någonting som du är missnöjd med i din livssituation? Trivs du inte med ditt jobb eller din utbildning? Att göra något man tycker är meningsfullt på jobbet är viktigt för vårt välmående.

2. Skaffa en bra sömnrutin

Få in en sömnrutin för söndagar där du går upp tidigt, varvar ned på kvällen och lägger dig i vettig tid. Om du har svårt att somna, kom ihåg att de flesta klarar sig fint även om man sover uselt en natt eller två. Tupplurar på dagen och oregelbundna rutiner riskerar att göra problemet värre.

3. Motionera

Att motionera, oavsett om det är en lugn promenad eller världens styrkepass, frigör "må bra-hormonet" endorfin som hjälper din hjärna och kropp att klara av psykiska påfrestningar bättre. Den enklaste och snabbaste vägen till att må bättre.

Bonustips från Nyheter24:

4. Ta det lugnt med alkoholen

Mer:

Den här killen fick sova i fyllecell – hans lapp till polisen är urfin