Pappans ID-kort godkändes inte av IKEA.
1 av 4
Pappans ID-kort godkändes inte av IKEA. - Foto: TT Bild/Faksimil Migrationsverket/Montage
LMA-kortet räckte inte som ID-handling, enligt IKEA.
2 av 4
LMA-kortet räckte inte som ID-handling, enligt IKEA. - Foto: Faksimil Migrationsverket
Flickorna fick därför inte leka.
3 av 4
Flickorna fick därför inte leka. - Foto: TT Bild
Familjen är asylsökande och saknar svenska ID-handlingar.
4 av 4
Familjen är asylsökande och saknar svenska ID-handlingar. - Foto: MAJA SUSLIN/TT Bild

Asylsökande barn fick inte komma in i Ikeas lekrum

De tre asylsökande systrarna blev nekade att leka i Ikeas lekrum.


Systrarna Yasmin, Seba och Lina Mohamed, 6, 9 och 10 år gamla, skulle till Ikea i Borlänge med sin pappa Ahmed Mohamed och leka i lekrummet, efter att ha hälsat på mamman Amani Akah på Falu lasarett där hon just nu behandlas för sin bröstcancer.

Hade inte svenskt id-kort

Familjen som kommer från Palestina är asylsökande och har fått LMA-kort från Migrationsverket som är utformade som svenska id-kort med personuppgifter, bild och signatur. Korten har inte samma funktion som en svensk ID- handling men har fungerat tidigare när familjen besökt lekrummet på ikea, då man måste visa upp id-handling där när man lämnar av barnen.


Bildkälla: Faksimil Migrationsverket

– Ahmed visade sitt kort, men då sa de plötsligt att barnen inte fick gå in. Han frågade varför och då gick personalen för att ringa sin chef. De kom tillbaka och sa att han inte fick lämna barnen eftersom han inte hade ett svenskt ID-kort, säger Amani till Metro.

Johanna Blomqvist, presskoordinator på Ikea säger att en vuxen alltid måste visa upp en id-handling med foto när en lämnar och hämtar barnen av säkerhetsskäl, och att vilken ID-handling som helst ska fungera.

– Om det här har hänt så har den familjen tyvärr fått fel information och det ber vi om ursäkt för. En sådan handling ska också funka som identifikation. Så länge ID-handlingen har foto och namn så ska det inte vara några problem att lämna in barn i våra lekrum, säger Johanna Blomqvist till Metro.

Mamma Amani berättar att döttrarna blev jätteledsna och att situationen var jobbig.

– Vi brukar få komma in, men den här gången fick vi inte det. Det kändes konstigt, säger dottern Seba.

Pressansvarig på Ikea Sverige, Anna Pilkrona Godden säger att det hela är ett misstag.

– I det här fallet så har vi beklagligt nog nekat en familj då man bedömt att identifikationshandlingarna inte uppfyllde kraven och vi beklagar att detta har hänt. Vi är i kontakt med familjen och vill att de känner sig välkomna igen, säger hon till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!