Ännu ett facit läckte, denna gång till matematik 1b.
1 av 3
Ännu ett facit läckte, denna gång till matematik 1b. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tidigare var det facit till matematik 2b som läckte.
2 av 3
Tidigare var det facit till matematik 2b som läckte. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Skolverket vill att rektorerna själva bestämmer om nationella provet i matematik 2b ska göras om eller inte. Får se hur det blir med den senaste läckan.
3 av 3
Skolverket vill att rektorerna själva bestämmer om nationella provet i matematik 2b ska göras om eller inte. Får se hur det blir med den senaste läckan. - Foto: Fredrik Sandberg / TT

Facit till nationella provet läckte ut – igen

Många som behöver hjälp på traven där ute.


Dagarna har kantats av fuskande elever som lyckats komma över facit till nationella provet i matematik 2b.

När man trodde att det inte gick att fuska mer så kom det under onsdagen fram att ännu ett facit läckt ut till elever. Denna gång handlade det om nationella provet i matematik 1b, skriver Dagens Nyheter. Och det hela skedde på Huddinge gymnasium.

– Det är för jävligt, en fars och skandal. Lärare hade få se provet i en elevs mobil och då avbröt man mitt i första delen Vad är det som säger att inte allt har läckt?, sa en förälder som har en son som skulle skriva nationella provet i matematik 1b.

Bildkälla: TT Bild

En elev visade facit

Tydligen ska det varit en elev med samvete som visat sin lärare att facit fanns på nätet.

– Det blir lite svårt att genomföra provet när vem som helst i hela landet har kunnat se svaren, sa rektorn Mats Johansson till Dagens Nyheter.

Nu ska de avvakta och se vad Skolverket har att säga.

Ersättningsprov i matematik 2b

Om eleverna har otur kan även de drabbas av ett extra prov i nationella. För i går bestämde Skolverket att alla rektorer får bestämma om deras elever ska göra ett så kallat ersättningsprov i matematik 2b, något Nyheter24 skrev om.

– Vi bedömde att risken var stor att facit spridits till ett stort antal elever. Av den anledningen öppnar vi nu för skolorna att använda ersättningsprovet. Vi har aldrig tidigare fattat ett sådant beslut, sa Karin Hector-Stahre, enhetschef på Skolverket, till Dagens Nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fuskat på något prov?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Stockholm

"En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Spiran på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn har kollapsat i samband med den pågående branden. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.