Fredag 14 Maj
Stockholm

Se hur busschauffören blir brutalt nedbrottad av biljettkontrollanter

Allt fångades på film.
Allt fångades på film. Foto: Faksimi Youtubel/TT Bild

Busschauffören är chockad av händelsen: "Han mår inte bra", säger hans kollega.

Kommentera (38)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Göteborg. Steven som är busschaufför och som egentligen heter något annat, fångade på film hur hans kollega blir nedbrottad av biljettkontrollanter från Västtrafik för att han inte hade en giltig biljett med sig.

– De tog ned honom och behandlade honom som ett djur, säger han till Nyheter24.

I klippet ser man hur busshchauffören sitter i handbojor och är omringad av väktare och biljettkontrollanter.

– Vill du behålla ditt jobb? skriker en väktare upprepade gånger åt mannen.

"Det var kränkande"

Även Aftonbladet har skrivit om händelsen och enligt vittnen de pratat med så var biljettkontrollanterna brutala och att deras beteende var ”bisarrt”. Den drabbade mannen ska ha varit lugn.

– Det var väldigt kränkande. Jag förstår om han hade varit aggressiv, men det var verkligen inte fallet, säger ett av vittnen till Aftonbladet.

Trodde uniformen räckte som färdbevis

Den nedbrottade busschauffören ska ha varit på väg hem från jobbet och hade sina arbetskläder på sig, enligt Steven. Och han trodde att uniformen och förarbeviset skulle räcka för att kunna ta bussen hem. Något som även hans arbetsgivare trodde visar det sig när Nyheter24 pratar med Transdev som är arbetsgivare åt busschaufförerna.

– Kontrollanterna krävde ett gult kort. Jag har pratat med våra chefer på plats och de har aldrig hört talas om det förut, att det ska krävas, säger Klara Haage pressansvarig på Transdev till Nyheter24.

Inte första gången det händer

Enligt Steven är det inte första gången han ser en av de inblandande kontrollanterna göra övertramp, han har själv kört buss i tre år.

– Den här gången var det tur att jag var där och kunde filma. De kan inte behandla folk med våld så där.

Gunilla Wicktor på Västtrafiks presstjänst beklagar det som hände, men säger att kontrollanterna inte är direkt anställda av dem. Istället hyrs de in från G4S.

– Vi har gjort undersökningar som visar att de flesta är väldigt nöjda med våra kontrollanter, men jag kan inte svara på hur de har agerat i just det här fallet, säger Gunilla till Nyheter24.

Polisanmälan gjord

Polisen fick in ett larm om händelsen på fredagskvällen. Aftonbladet har pratat med Christer Fuxborg, presstalesman för polisregion Väst.

– Det var en person där som två kontrollanter säger inte har betalt biljett och det uppstår någon form av tumult på platsen. Någon väktare kommer även till platsen och sätter på mannen handbojor. Sedan när vi kommer dit lugnar situationen ner sig, säger han.

Busshchauffören har anmälts för våld mot tjänsteman och han har gjort en motanmälan om misshandel.

Busschauffören mår inte bra

Klara Haage berättar att busschauffören var rätt uppskakad över händelsen då han inte trodde att han gjort något fel. Både hon och hans kollega säger att det inte är läge att prata med honom nu på grund av hur han mår.

– Han mår inte bra, han är chockad, säger kollegan.

Gick kontrollanterna för långt?
Tack för din röst!
Kommentera (38)
Kopiera länk
Dela