Allt fångades på film.
Allt fångades på film. - Foto: Faksimi Youtubel/TT Bild

Se hur busschauffören blir brutalt nedbrottad av biljettkontrollanter

Busschauffören är chockad av händelsen: "Han mår inte bra", säger hans kollega.


Göteborg. Steven som är busschaufför och som egentligen heter något annat, fångade på film hur hans kollega blir nedbrottad av biljettkontrollanter från Västtrafik för att han inte hade en giltig biljett med sig.

– De tog ned honom och behandlade honom som ett djur, säger han till Nyheter24.

I klippet ser man hur busshchauffören sitter i handbojor och är omringad av väktare och biljettkontrollanter.

– Vill du behålla ditt jobb? skriker en väktare upprepade gånger åt mannen.

"Det var kränkande"

Även Aftonbladet har skrivit om händelsen och enligt vittnen de pratat med så var biljettkontrollanterna brutala och att deras beteende var ”bisarrt”. Den drabbade mannen ska ha varit lugn.

– Det var väldigt kränkande. Jag förstår om han hade varit aggressiv, men det var verkligen inte fallet, säger ett av vittnen till Aftonbladet.

Trodde uniformen räckte som färdbevis

Den nedbrottade busschauffören ska ha varit på väg hem från jobbet och hade sina arbetskläder på sig, enligt Steven. Och han trodde att uniformen och förarbeviset skulle räcka för att kunna ta bussen hem. Något som även hans arbetsgivare trodde visar det sig när Nyheter24 pratar med Transdev som är arbetsgivare åt busschaufförerna.

– Kontrollanterna krävde ett gult kort. Jag har pratat med våra chefer på plats och de har aldrig hört talas om det förut, att det ska krävas, säger Klara Haage pressansvarig på Transdev till Nyheter24.

Inte första gången det händer

Enligt Steven är det inte första gången han ser en av de inblandande kontrollanterna göra övertramp, han har själv kört buss i tre år.

– Den här gången var det tur att jag var där och kunde filma. De kan inte behandla folk med våld så där.

Gunilla Wicktor på Västtrafiks presstjänst beklagar det som hände, men säger att kontrollanterna inte är direkt anställda av dem. Istället hyrs de in från G4S.

– Vi har gjort undersökningar som visar att de flesta är väldigt nöjda med våra kontrollanter, men jag kan inte svara på hur de har agerat i just det här fallet, säger Gunilla till Nyheter24.

Polisanmälan gjord

Polisen fick in ett larm om händelsen på fredagskvällen. Aftonbladet har pratat med Christer Fuxborg, presstalesman för polisregion Väst.

– Det var en person där som två kontrollanter säger inte har betalt biljett och det uppstår någon form av tumult på platsen. Någon väktare kommer även till platsen och sätter på mannen handbojor. Sedan när vi kommer dit lugnar situationen ner sig, säger han.

Busshchauffören har anmälts för våld mot tjänsteman och han har gjort en motanmälan om misshandel.

Busschauffören mår inte bra

Klara Haage berättar att busschauffören var rätt uppskakad över händelsen då han inte trodde att han gjort något fel. Både hon och hans kollega säger att det inte är läge att prata med honom nu på grund av hur han mår.

– Han mår inte bra, han är chockad, säger kollegan.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gick kontrollanterna för långt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Markaryd: Polisen rapporterar om trafikbrott

1 timme sedan
"Förföljande, Strömsnäsbruk", skriver polisen på sin hemsida.