Moderater vill förbjuda tiggeriet – kritiseras av ungdomsförbundet

- 30/05/2015, 22:15 -
Tiggeriförbud tycker vissa Moderater är en bra idé.
1 av 3

Tiggeriförbud tycker vissa Moderater är en bra idé.

FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT

2 av 3

Moderaterna i Bohuslän.

3 av 3

Moderata Ungdomsförbundet.

Striden inom Moderaterna om tiggarna fortsätter att väcka debatt.

Debatten om tiggeriet i Sverige verkar aldrig ta slut, och nu har Moderaterna i Bohuslän satt ner foten rejält. Deras förbundsstämma bestämde idag med stor majoritet att verka för att tiggeri förbjuds i hela Sverige, och det kommer de också att lägga som förslag på Moderaternas kongress i höst. Där får partiets medlemmar bestämma om ett tiggeriförbud också ska bli hela Moderaternas politik.

– Vi är vid en punkt där vi måste välja om tiggeri är en framkomlig väg för att lösa problemen, eller om det är en återvändsgränd. Vi tycker att det är en återvändsgränd, säger Henrik Sundström, förbundsordförande för Moderaterna i Bohuslän till Nyheter24.


Henrik Sundström. Bildkälla: Moderaterna i Bohuslän

Sundström menar vidare att ett förbud skulle gynna de som kommer hit och tigger, eftersom tiggandet står i vägen för att förbättra deras situation i hemländerna.

– Det pågår mycket bra i Rumänien och Bulgarien. Att hålla tiggeriet öppet som i Sverige står bara i vägen, säger han. Och straffet för att tigga tycker Sundström borde vara böter.

"Opinionen svänger"

Sundström tror att han har opinionen med sig i frågan om förbud, både när det kommer till opinionen i Sverige och inom Moderaterna.

– Det här är en fråga där opinionsläget förändras snabbt, och jag tror att det är på väg att svänga över. Det finns nog en majoritet. Jag har en känsla av att opinionen håller på att förändras, också inom M, säger han.

Men Moderaterna i Bohuslän får skarpt mothugg inifrån det egna partiet. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar Moderata Ungdomsförbundets förbundsordförande Rasmus Törnblom förslaget så här.

– Att förbjuda tiggeri löser problemet med fattigdom lika lite som att ett förbud mot arbetslöshet skulle lösa att människor saknar jobb.

"Förbud ingen lösning"

Törnblom menar att det är just situationen i migranterna hemländer som tvingar dem att komma hit och tigga, och därför är ett förbud i Sverige ingen lösning på deras problem.

– Det är fruktansvärt att människor är så utsatta att de ser tiggande i andra länder som ett bättre alternativ, skriver han.


Rasmus Törnblom. Bildkälla: Moderata Ungdomsförbundet.

Till skillnad från Henrik Sundström tror inte Törnblom att förslaget har chans att vinna på Moderaternas kongress.

– Jag kommer att rösta nej till det. Det här är ett förslag från ett av 26 länsförbund. Stödet för förslaget ser inte jättestort ut, skriver han i mejlet och fortsätter.

– Vi gör vad vi kan för att det inte ska bli moderaternas politik.

Striden inom Moderaterna lär fortsätta, och svaret på hur de kommer ställa sig i frågan kommer komma först under deras kongress som alltså hålls i höst.