Här är staden som ger hemlösa enkelbiljett – till Stockholm

- 01/06/2015, 10:41 -

tt bild

Men socialen menar att det är en återvändsgränd.

I Eskilstuna har politikerna hittat ett sätt att få bort tiggarna från gatorna. Man skickar dem till Stockholm helt enkelt.

För en rumänsk tiggare som blvit av med sina ID-handlingar är Rumänska ambassaden på Östermalm i Stockholm ett eftertraktat resmål.

En återvändsgränd

Och i Eskilstuna har man nu börjat ge rumänska tiggare en enkelbiljett till Stockholm och en karta där ambassaden är markerad. Men resan är en återvändsgränd. På rumänska ambassaden betalar man inte hemresor om det inte finns släktingar i hemlandet som kan betala. I stället ökar detta bara antalet hemlösa i huvudstaden.

Konflikt

Och nu har Eskilstunas märkliga beteende skapat en konflikt med Stockholm.

– Förhoppningsvis handlar det inte om att lämpa över ansvaret på en annan kommun. Det är klart att ambassaden kan hjälpa till med olika saker, men gäller det en hemresa så blir det fel, säger Veronica Wolgast Karlberg på Socialförvaltningen i Stockholm till Sveriges Radio.

Dock menar Eskilstuna kommun att man inte alls försöker bli av med sina hemlösa genom att skicka dem till Stockholm, utan att man hjälper till med akuta behov, skriver Sveriges Radio.

är det här en dålig idé?