Fredag 25 Jun
Stockholm

7 värsta misstagen i Sveriges historia

1 av 8
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl och Gustav Holmström rankar de sämsta svenska ögonblicken genom historien.

Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

7. Sverige provflyger lite JAS Gripen under vattenfestivalen

Sverige hade lagt fett mycket pengar på det nya planet JAS 39 Gripen, och redan 1989 filmades det när ett plan kraschade under en testflygning. Men nu var året 1993 och allt borde vara under kontroll. Så pass mycket under kontroll att man valde att visa upp det under Vattenfestivalen, den folkfest som fick massvis av människor att besöka Stockholm.

Det gick inte så bra.

I slutänden visade haveriutredningen att planets styrsystem låg bakom kraschen. Klassiskt inte bra.

6. Volvo tackar nej till norska oljemiljarder

1978 var det lite skralt i kassakistan för Volvo så när man skulle utveckla en ny bilmodell behövdes lite mera pengar. Något som skulle kunna lösas genom att byta bort 40 procent av företaget mot 200 miljoner kronor och koncessioner i norska oljefält. En deal med den norska staten som den dåvarande vd:n Pehr Gyllenhammar jobbade fram.

Men på en bolagsstämma precis innan det skulle upp i Stortinget föll det. Något som enligt Gyllenhammar kostade Volvo 700 miljarder.

Surt!

5. Sverige skänker bort Finland

I början av 1800-talet var den svenska stormaktstiden ett minne blott, och lite oflyt i utrikespolitiken och bittert agg mot Napoleon hade lett till att Sverige var i krig med typ hela Europa. Ryssland var inte sena att ta chansen och anfalla svenska Finland 1808. I Stockholm brydde man sig inte så mycket, och vägrade skicka förstärkningar, mest på grund av att danskarna med hjälp av Frankkrike hotade att invadera Sverige.

Svenskarna gav upp Finlands fetaste fästning Sveaborg utan nämnvärt motstånd, och 1809 var till och med den svenska huvudstaden hotad.

Och till slut, i september 1809 ger Sverige bort Finland, som hade varit svenskt sedan 1200-talet.

4. Palmeutredningen tokhavererar

Statsministern är skjuten på Sveavägen! Olof Palme dör och hela landet går in i ett nationellt trauma. Något som trist nog också får inverkan på Palmeutredningen som så här nästan 30 år senare fortfarande inte har löst det. Och inte lär det bli så heller.

– Det pågår inget utredningsarbete sedan flera år tillbaka. Luften gick ur dem när Högsta domstolen nekade resning 1998 gällande Christer Petterssons frikännande dom i hovrätten, har Leif GW Persson sagt till Aftonbladet.

"Vi har ingen direkt misstänkt gärningsman idag", sa Kerstin Skarp, vice riksåklagare och förundersökningsledare för Palmegruppen, till Svenska Dagbladet i början av 2015.

Vi förstår det.

3. Slaget vid Poltava

Sverige var verkligen da shit under tidigt 1700-tal. Östersjön var praktiskt taget en svensk insjö, och både Danmark och Sachsen-Polen hade fått ge sig för de svenska trupperna.

Men när Karl XII fick för sig att marschera in i Ryssland så blev allt ganska fel. "Invasionen" blev en katastrof, och när drabbningen vid Poltava i nuvarande Ukraina ställdes cirka 30 000 svenska soldater mot 75 000 ryssar. Allting gick fel för svenskarna, ett "överraskningsanfall" visade sig inte vara någon överraskning alls, och dessutom var det dåligt med både käk och kulor.

Kort sagt kan man beskriva slaget som ett stort jävla kaos för svenskarna, och Karl XII stack till Turkiet på semester i sex år. Mys.

2. Sveriges regering tvingar fram en folkomröstning

1905 hade den svensk-norska unionen gjort sitt, det var rätt tydligt och relationerna mellan länderna var rätt frostiga. Så för att reda ut det hela krävde den svenska regeringen en folkomröstning i Norge för att se vad grannarna egentligen kände. Det blev en succé! Hela 85 procent av de röstberättigade i Norge valde att göra sin röst hörd.

Hur många som ville ha kvar unionen? 184 personer. Sen fanns det snart ingen union längre.

1. Vasaskeppet seglar iväg – och sjunker direkt

Äntligen var det dags! Den tionde augusti skulle äntligen det nya superskeppet, som byggts under flera års tid och utrustats med en massa kanoner, segla för allra första gången. Det gick svinbra. Innan det började blåsa lite – skutan sjönk efter ungefär 1 300 meter, innan man ens lämnat Stockholms hamn.

Felkonstruktionen är minst sagt så kallat "megafiasko", och kröns därför till det största svenska fuckupet i världshistorien.

Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela