1 av 2
2 av 2

Sjukdomen gjorde att hon tappade håret – nu inspirerar hon andra

För tio år sedan fick Therese alopecia och dolde det i flera år. Idag äger hon sin sjukdom.


Therese, 24, var 14 år gammal när hon en kväll upptäckte att hon tappade en tuss med hår, lika stor som en tia.

Det visade sig vara alopecia, en autoimmun sjukdom där kroppens immunsstem blir för starkt och slår ut aktiviteten i hårsäckarna så att håret faller av.

– Man hoppades ju först bara på att den lilla fläcken bara skulle vara den lilla fläcken, säger Therese till Nyheter24 och fortsätter:

– Men jag började successivt tappa mer och mer och tre år senare tappade jag allt hår.

Efter det dolde Therese sin sjukdom i fyra år, tills hon startade bloggen, där hon skrev öppet om sjukdomen.

– Jag visste inte hur jag skulle hantera det först, det var därför jag dolde det. Jag blev osäker på om jag skulle vänta ut det eller inte, i och med att jag inte tappade allt på en gång, säger Therese till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag tyckte det var jobbigt att folk skulle bli för intresserade och börja pilla och så där, då visste jag inte hur jag skulle reagera, om jag skulle bli ledsen, så jag dolde. Sen ett år efter jag startade bloggen började jag experimentera med perukerna.

Nu har Therese tusentals följare på Instagram, där hon blivit en förebild för många med alopeci. Hon leker med olika looks och peruker och visar att sjukdomen inte behöver ta över.

– Det är jättemånga som skriver till mig, till och med föräldrar till barn med alopeci, som ibland bara behöver skriva av sig. Eller de som börjar tappa håret eller har tappat allt hår och vet inte hur de ska hantera det. Det känns viktigt att finnas där för dem och att dem litar på mig, säger Therese.

– Det är inte lätt att börja tappa håret och känna att man kan börja se ut som en utomjording utan ansiktsdrag, hårfäste och bryn, men det är viktigt att försöka hålla sig positiv ändå. För mig har det bara kommit bra saker av sjukdomen.

Man är fortfarande inte säker på hur eller varför sjukdomen uppstår och för många växer håret tillbaka efter att man tappat det. Man brukar räkna med tre stadier av håravfall: areata, då man har fläckvist håravfall, totalis, då man oftast bara tappar håret på huvudet och universalis, då man har total avsaknad av kroppsbehåring.

– Jag har haft alla stadier. Det tar sin tid att bearbeta, men jag vill ge rådet att inte gömma sig och dölja det allt för länge. Jag gjorde det och det blev bara jobbigare. Jag har träffat så många nya vänner och fått ut så mycket positivt i mitt liv av det här, säger Therese till Nyheter24.

Läs mer om alopeci på Alopeciförbundet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.