Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

15-åring svensk flicka skulle resa till IS – stoppades i sista stund

- 29/06/2015, 13:18 -
Flickan blev värvad av en 18-årig kille.
1 av 2

Flickan blev värvad av en 18-årig kille.

tt bild

2 av 2

TT/Ap

Skull gifta sig i Syrien.

När den 15-åriga flickan var på väg till Islamiska staten i Syrien för att gifta sig, stoppades hon på flygplatsen i Istanbul efter ett tips till den svenska polisen, skriver Aftonbladet.

Hon hade packat en liten väska, tagit sitt pass i smyg och åkte på egen hand till Köpenhamns flygplats och därifrån till Istanbul. Hon skulle få allt hon behövde när hon var framme, av sin framtida man, en 18-årig kille som tidigare bott i Sverige.

– Han sa att det är bra där, att det inte är krig överallt. Det är en frihet att täcka hela sitt ansikte, säger flickan till Aftonbladet och fortsätter:

– Det var fel. Jag kunde ha varit död nu. De lurade mig.


TT

Allt började på nätet, hon började isolera sig och sökte sig till Islam. De hade kontakt via Viber och han han hjälpte flickan med hur hon skulle komma i väg i smyg.

– Jag trodde att hon var kär för första gången, vilken 15-åring vill berätta om det för sin mamma? säger flickans mamma till Aftonbladet.

Vid ett tillfälle ringde socialtjänsten på dörren hemma hos flickan och berättade om en anonym orosanmälan om att flickan skulle rymma till Syrien, men ingen i familjen kunde tänka sig att hon verkligen skulle åka.

– Hur kan de göra så mot barn? Säga åt dem att lämna sina familjer. Det är ju vi som ska skydda våra barn. En 15-åring ska inte gifta sig. Det är inte islam, säger mamman till Aftonbladet.

En förundersökning om misstänkt människohandel har nu inletts av åklagarkammaren i Malmö. Samtidigt uppger Säpo att den nya tekniken gör det svårt att stoppa rekrytering över nätet.