Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sprängämne går att köpa helt lagligt

- 08/07/2015, 23:28 -
Inrikesminister Anders Ygeman (S), är orolig över att ämnet är så lätt att få tag på.
1 av 2

Inrikesminister Anders Ygeman (S), är orolig över att ämnet är så lätt att få tag på.

TT BILD

Inrikesminister Anders Ygeman.
2 av 2

Inrikesminister Anders Ygeman.

TT BILD

Ämnet användes bland annat vid Breiviks terrorattack i Oslo.

Ämnet ammoniumnitrat är populärt bland terrorister, eftersom det är effektivt vid bombtillverkning.

Ämnet användes bland annat av självmordsbombaren som sprängde sig 2010 i Stockholm, och användes av norska terroristen Anders Behring Breivik i hans bombattack i Oslo 2011.

Men trots att EU förbjudit ämnet går det enkelt att köpa på nätet, skriver SvD. Ämnet är i ren form en effektiv ingrediens i bomber och finns bland annat i vissa kylpåsar och konstgödsel.

– Det gör mig orolig, det kan jag säga. Och det gör mig också fundersam på hur regelverket ska se ut. Men det kommer vi inte åt om inte regelverket skärps i EU misstänker jag, säger Inrikesminister Anders Ygeman (S), till SvD.

BILDKÄLLA

I fjol skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut ett informationsblad om ämnet, där butiker av kylpåsar uppmanas rapportera stölder för att stoppa att det brukas i brottsligt.

Enligt SvD har stora mängder konstgödsel, innehållandes ammoniumnitrat stulits de senaste åren. Och enligt tidningen vet varken polisen eller Säpo vad som hänt med gödslet.