Tisdag 18 Jan
Stockholm

Man riskerade rikets säkerhet för lite kaffe

Förvarade hemliga papper i jackan.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Två anställda vid Försvarsmakten i Örebro anmäls efter att hemligstämplade papper försvunnit, när de köpte kaffe.

Det var under en bilresa i juni som några kollegor stannat för att handla bryggkaffe. Men eftersom den speciella kaffesort som en av dem ville ha inte fanns där åkte de vidare. Efter de ätit sin lunch (från ett tredje stopp) insåg de plötsligt att hemliga papper hade försvunnit.

Dokumenten kan i fel händer allvarligt skada rikets säkerhet. De tänker att de måste ha glömts på något av ställena de varit på och åker tillbaka och letar, men ett dygn senare är papperna fortfarande borta.

Enligt Försvarsmaktens regler är dokumenten så hemliga att de "skall stå under ständig uppsikt eller förvaras i ett utrymme som uppfyller lägst kraven för säkerhetsskåp" enligt Försvarsmaktens regler. Att som den anställde ha den i jackfickan är inte enligt säkerhetskraven.

Kaffeköparen ska tidigare vara känd som något av en slarver och han riskerar varning eller avdrag på lönen, men kan också bli avstängd och åtalas för brott, skriver Aftonbladet. Även kollegan anmäls eftersom han visste om den osäkra förvaringen och inte gjorde något.


Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela