Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så slipper du bli lurad när du letar bostad – läs expertens supertips

- 05/08/2015, 14:13
1 av 2

tt bild

2 av 2

tt bild

Just nu är det högsäsong för bedragare som fejkar lägenhetsannonser. Här är tipsen för hur du lyckas undvika lurendrejare.

Letar du bostad?? Du är inte ensam. Nu när högskoleterminerna snart drar igång är det högsäsong för andrahandslägenheter, och många har bråttom och är beredda att ta vad som helst. Det lockar tyvärr också fram folk som vill lura lägenhetsjägare. Med trevlig inställning, snygga bilder och en seriös attityd försöker bedragare hyra ut lägenheter som inte finns.

– Om det verkar för bra för att vara sant, så är det förmodligen inte sant, säger Teo Strömdahl på sajten jagvillhabostad.nu, som ofta är i kontakt med folk som blivit lurade.

– Vi pratar ofta med folk som sett en annons med överkomlig hyra och bra läge, och där personen man haft kontakt med varit väldigt trovärdig och övertygande, men där det visat sig att lägenheten inte finns. Det är mycket vanligt att folk blir lurade på depositionsavgifter.

Bild:TT

Men vad är då viktigt att tänka på om man är på jakt efter en ny lya, första egna lägenheten, eller om man snabbt behöver nytt place efter att ha blivit dumpad av sin bae?

– Misstänk inte alla. Men se till att träffa personen på riktigt och be om att få se lägenheten på riktigt, så att du ser att det finns en lägenhet som personen faktiskt har tillträde till, säger Teo Strömdahl.

Han har också ett viktigt tips som kanske inte alla ungdomar tänker på.

– Ställ dig i alla köer som finns, även om det inte ser ut att ge något på kort sikt. Kötider går upp och ner, och det är viktigt med en säkerhet inför framtiden.

Har du råkat ut för bedragare?