Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Matilda stod upp mot rasismen – då kom hatstormen

1 av 6

Facebook/Privat

2 av 6

Facebook

3 av 6

Facebook

4 av 6

Facebook

5 av 6

Facebook

6 av 6

Facebook

Nyheter | 09/08/2015 15:42

I stället för motargument hotades hon.

All tycker olika och därför kan en vänta sig både positiv och negativ respons på en debattartikel. Men Matilda hade ingen aning om hatstormen som skulle komma.

Efter Matilda Wahls uppmärksammade debattartikel om rasism exploderade kommentarsfältet på ett sätt hon inte kunnat ana.

– Jag var beredd på ganska starka reaktioner, eftersom jag vet att det tyvärr är många som inte håller med och jag var ganska hård. Men jag var inte beredd på att folk skulle gå till en sådan låg nivå, säger hon till Nyheter24.

BILDKÄLLA

Men Matilda är inte den som viker sig för hatet.

– Helt ärligt tycker jag det är ganska skrattretande, det är sällan argument utan det är bara påhopp, som inte har något med saken att göra. Det som gör mig ledsen är att det finns såhär extremt mycket rasism, men även kvinnohat. Bara för att jag har en åsikt så pekas jag direkt ut som en hora och borde våldtas, det är sjukt.

BILDKÄLLA

Hon tycker det är skrämmande att hatet är så utbrett.

– Det som också är sjukt är att det är så pass normaliserat så att folk vågar skriva sådant här med både namn och bild.

BILDKÄLLA

Hon säger själv att hon inte tar åt sig, utan mest blir ledsen av att folk har sådana åsikter.

– De vill att man blir rädd och inte vågar stå för sin åsikt. Det gör mig arg, att de vill tysta mig för att jag är en tjej som tar plats.

BILDKÄLLA

Men även om hon inte tar åt sig så blev hon lite rädd när det kom rena hot.

– När de skrev ut min adress så började jag tänka på om jag skulle ta bort min adress från nätet. Det är läskigt att folk går så långt att de kollar upp mig. Jag tror inte att någon skulle göra något, men man vet ju aldrig och det är läskigt, säger hon bekymrat.

Samtidigt vill hon stryka under att det främst rör sig om kvinnohat.

– Det är också så extremt sexistiskt, att det är hora och slyna och det visar ganska mycket på hur samhället ser ut. Det är hemskt att det får vara så här.

BILDKÄLLA

Hon kan inte förstå att folk beter sig så här och tänker nu polisanmäla de värsta kommentarerna.

– Det är sjukt att folk inte reflekterar över hur de hade reagerat om någon tjej i deras närhet blivit så påhoppad. De verkar inte förstå att jag är person också, säger Matilda Wahl.

Hon har dock ingen större förhoppning att anmälningen kommer leda till något, men hon vill ända visa på principen, att hot på nätet varken är okej eller lagligt.

– Jag vill också var en förebild för andra tjejer som är med om liknande. Vi ska fan inte acceptera det, vi ska sätta ner foten och visa att det här är så jävla fel, säger hon bestämt.