Söndag 1 Aug
Stockholm

Han odlade cannabis för eget bruk – frias

Odlade för eget bruk, nu frias han.
1 av 3
Odlade för eget bruk, nu frias han. Foto: Privlige
Andreas har självmedicinerat i två år.
2 av 3
Andreas har självmedicinerat i två år. Foto: Privlige
Andreas Thörn.
3 av 3
Andreas Thörn. Foto: Privlige

Andreas Thörn har använt cannabis i två år mot sin smärta. I dag friades han av en oenig tingsrätt.

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VÄSTERÅS. Det var för 20 år sedan som Andreas Thörn råkade ut för en olycka och blev förlamad. Sedan dess är han rullstolsburen och har blivit behandlad med det flesta läkemedel och behandlingar utan positiva resultat.

När vården gjort sitt valde han att ta saken i egna händer och testade cannabis med mycket goda resultat. Något hans chefsläkare inom neurologi intygat i rätten.

Enligt Andreas själv har han av cannabisen utvunnit en olja vilket tagit bort själva ruset men haft kvar de smärtstillande egenskaperna.

Bildkälla: Privlige

Efter två års självmedicinerande, i januari 2015, kom polisen, och Andreas anmäldes för narkotikabrott. Under den senaste tiden har han väntat på rättegången, och smärtorna har kommit tillbaka.

I dag kom tingsrättens dom. Andreas friades, vilket känns overkligt, säger han.

– Det är svårt att beskriva. Jag har inte hunnit reflektera än, men jag är i någon slagt extas. Det är lättande och otroligt skönt, säger han till Nyheter24.

Var domslutet väntat?

– Nej, det trodde jag inte. Vi hade hoppats på ett mildrat straff. Jag hade förberett mig på straff, inte en helt friande dom.

Bildkälla: Privlige

Rätten var oenig, och ordföranden ville att Andreas skulle dömas till villkorlig dom. Något som åklagaren Ann-Sofie Wilhelmsson håller med om. Wilhelmsson säger till P4 Västmanland att den friande domen kommer att överklagas.

Om Andreas kommer att fortsätta medicineringen vet han ännu inte.

– Min advokat sitter på flyget till USA nu, så jag har inte kunnat prata med honom. Så jag vet inte alls vad det innebär rent praktiskt och teoretiskt, säger han och fortsätter:

– Men beslaget är hävt, så jag kan åka och hämta ut sina mediciner om jag vill. Men jag har inte bestämt mig för hur jag ska göra, för jag har inte riktigt smält det hela ännu. Det viktigaste för mig är att få må bra, så vi försöker fortfarande hitta en lösning som gör att jag kan medicinera på laglig hand.

Tidigare i år gjorde Privlige ett reportage om Andras. Se det här:

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela