Söndag 25 Jul
Stockholm

Kläder till välgörenhet stals av misstänkt liga

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
1 av 4
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Insamlade kläder har stulits och kan ha sålts på svarta marknaden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Totalt 6,2 ton kläder som skulle ha gått till människor i nöd stals av vad som misstänks vara en liga. Stölden upptäcktes av en slump under en utredning där Södertäljepolisen misstänkte smuggling av bildelar vid Frihamnen i Stockholm. En man som greps ska ha varit på väg till Baltikum, dit frakten skulle transporteras. Mannen släpptes senare, rapporterar GP idag.

Polisen menar att det rör sig om en liga.

– Det är helt orimligt att någon skulle kunna begå ett sådant här brott ensam. Det rör sig om en halv fartygscontainer, det krävs många timmar och händer för paketering, säger Daniel Löwenhammar, kriminalinspektör på polismyndigheten, till Nyheter24.


Bildkälla TT

Ytterligare 3,2 ton kläder hittades senare på en container-förvaringsplats i Haninge vid öppnandet av en container. Polisen hittade även diesel-brottsverktyg såsom pumpar som brukar användas till slangning.

Mannen som hyrt förvaringsplatsen i sitt namn har nu fått en villkorlig dom, men han har i dagsläget inte erkänt något brott.

Enligt polisen är detta inget ovanligt för tullen. Det utgår ofta transporter med kläder som sägs gå till välgörande ändamål, men som i vekligheten misstänks gå vidare till försäljning, berättar Lövenhammar för Nyheter24.


Bildkälla TT

Tullverket i Stockholm vill dock inte bekräfta detta.

– Det är ingenting vi registrerar själva. Vi har inte befogenhet att göra kontroller av utgående gods, om vi ändå gör en kontroll som väcker misstanke om brott går utredningen till Polisen, menar Sofia Hellqvist, informatör på Tullverket.

Polisen vet i nuläget inte vilka klädinsamlingar som blivit bestulna, men en enskild person har hittills kunnat peka ut inlämnade kläder som stulits, säger Löwenhammar till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela