SD gillar inte böneutropp i Sverige.
1 av 3
SD gillar inte böneutropp i Sverige. - Foto: Marcus Ericsson/TT
Endast en moské i Sverge får göra böneutrop.
2 av 3
Endast en moské i Sverge får göra böneutrop. - Foto: TT
Jimmie Åkesson.
3 av 3
Jimmie Åkesson. - Foto: Henrik Montgomery/ TT

Här är historieläxan som SD missade

SD i Karlskrona har uppenbarligen inte läst på.


Vid infarten till Karlskrona har Sverigedemokraterna satt upp ett budskap. På en flotte sitter en skylt med texten “Inga böneutrop i Karlskrona!”.

Skylten har skapat debatt, men faktum är att muslimska gudstjänster inte är något nytt i Karlskrona – det förekom faktiskt redan på tidigt 1700-tal.

– Karlskrona är det första staden i Sverige där muslimer förrättat gudstjänst, säger historikern Harry Svensson till SVT Nyheter.

Han berättar att Karl XII var tvungen att låna pengar av turkiska och judiska långivare, och att dessa senare blev stationerade i staden när de skulle hämta tillbaka pengarna.

Enligt dåvarande svensk lag var alla som inte var medlemmar i svenska statskyrkan, men som ändå befann sig i Sverige, tvungna att döpas. Karl XII skrev då ett fribrev till långivarna, för att de skulle slippa detta och ändå kunna utföra sina egna – muslimska och judiska – gudstjänster i fred, skriver SVT.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.