Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Elever vill inte duscha i skolan – är rädda för mobilkameror

- 05/10/2015, 13:54
Mobbning vanligt i omklädningsrum.
1 av 2

Mobbning vanligt i omklädningsrum.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Förnedrande bilder sprids snabbt i sociala medier.
2 av 2

Förnedrande bilder sprids snabbt i sociala medier.

VILHELM STOKSTAD / Vilhelm Stokstad/TT

Förnedrande bilder från omklädningsrum kan spridas till hur många som helst, mobilkameror utgör därför en stor risk för eleverna.

En person per klass är i snitt utsatt för mobbning. Enligt Friends är det på toaletter och i omklädningsrum som mobbningen oftast sker.

– Det är ju en miljö som är känslig när de i den här åldern ska börja klä av sig inför varandra, det är jobbigt oavsett om man är tidigt eller sent utvecklad säger idrottsläraren Karl-Gunnar Skoog, högstadielärare till SVT.

Att mobbning sker i omklädningsrum är inget nytt, men själva taktiken har förändrats. Tack vare den digitala utvecklingen kan utsatthet och förnedring spridas till större massor än de som befinner sig i rummet.


Bildkälla TT

Ronja Nilsson gjorde en undersökning till sin C-uppsats bland Umeås elever, vilken visade att det elever mest var rädda för var mobilkameror. Ungefär hälften av de hundra elever hon frågade sa att dom aldrig duschade efter gymnastiken. Hon tycker att det krävs förändring.

– För det första skulle det finnas en lärare i omklädningsrummet; en kvinnlig i tjejernas och en manlig i killarnas. Sedan tycker jag att det ska inte att man ska få ha telefonerna med sig, eftersom det innebär en sådan risk för eleverna, säger Ronja.

På Bräntbergsskolan i Umeå har man satt in draperier och byggt en avskild dusch för att förhindra jobbiga situationer, vilket de tycker har hjälpt.

– Men ska inte göra sådan jättestor grej av det. Jag fokuserar mest på hygienbiten, att det är inte så fräscht att sticka upp till skolan och lukta svett sedan, säger Karl-Gunnar Skoog till SVT.