Mobbning vanligt i omklädningsrum.
1 av 2
Mobbning vanligt i omklädningsrum. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Förnedrande bilder sprids snabbt i sociala medier.
2 av 2
Förnedrande bilder sprids snabbt i sociala medier. - Foto: VILHELM STOKSTAD / Vilhelm Stokstad/TT

Elever vill inte duscha i skolan – är rädda för mobilkameror

Förnedrande bilder från omklädningsrum kan spridas till hur många som helst, mobilkameror utgör därför en stor risk för eleverna.


En person per klass är i snitt utsatt för mobbning. Enligt Friends är det på toaletter och i omklädningsrum som mobbningen oftast sker.

– Det är ju en miljö som är känslig när de i den här åldern ska börja klä av sig inför varandra, det är jobbigt oavsett om man är tidigt eller sent utvecklad säger idrottsläraren Karl-Gunnar Skoog, högstadielärare till SVT.

Att mobbning sker i omklädningsrum är inget nytt, men själva taktiken har förändrats. Tack vare den digitala utvecklingen kan utsatthet och förnedring spridas till större massor än de som befinner sig i rummet.


Bildkälla TT

Ronja Nilsson gjorde en undersökning till sin C-uppsats bland Umeås elever, vilken visade att det elever mest var rädda för var mobilkameror. Ungefär hälften av de hundra elever hon frågade sa att dom aldrig duschade efter gymnastiken. Hon tycker att det krävs förändring.

– För det första skulle det finnas en lärare i omklädningsrummet; en kvinnlig i tjejernas och en manlig i killarnas. Sedan tycker jag att det ska inte att man ska få ha telefonerna med sig, eftersom det innebär en sådan risk för eleverna, säger Ronja.

På Bräntbergsskolan i Umeå har man satt in draperier och byggt en avskild dusch för att förhindra jobbiga situationer, vilket de tycker har hjälpt.

– Men ska inte göra sådan jättestor grej av det. Jag fokuserar mest på hygienbiten, att det är inte så fräscht att sticka upp till skolan och lukta svett sedan, säger Karl-Gunnar Skoog till SVT.

/
/
/
/
Senaste nytt

Källor: Två civila för varje död Hamas-milisman

Brett stöd för försvarsavtal med USA

Stödet för det nya försvarsavtalet med USA är brett i riksdagen. Vänsterpartiet varnar dock för att överlåta rätten till USA att döma amerikanska soldater som begår eventuella brott i Sverige.

Trots kronlyftet – handlaren sänker inte priset

Trots att kronan stärkts de senaste månaderna blir maten inte billigare. Men snart kan det vända. En starkare krona kommer att sätta avtryck i lägre livsmedelspriser under 2024, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.

Asiens ledande börser backar

De ledande börserna i Asien backade i förmiddagshandeln på tisdagen.

De drack giftvatten – HD avgör tvist om skadestånd

Tusentals människor fick i sig giftiga ämnen via dricksvattnet. Nu avgör högsta instans en långdragen tvist, som handlar om ifall de som druckit PFAS-förgiftat vatten ska ha rätt till skadestånd eller inte.

Kim: Kvinnor behöver föda fler barn

1 timme sedan
Den nordkoreanska regimen manar befolkningen att skaffa fler barn, rapporterar statskontrollerade medier.