Slut med mobiltelefoner.
1 av 4
Slut med mobiltelefoner. - Foto: TT
I alla fall på Bräckeskolan.
2 av 4
I alla fall på Bräckeskolan. - Foto: TT
Där sätter rektorn nämligen stopp.
3 av 4
Där sätter rektorn nämligen stopp. - Foto: TT
Barnen har nämligen slutat leka med varandra.
4 av 4
Barnen har nämligen slutat leka med varandra. - Foto: TT

Här är skolan där barnen får mobilförbud

Eleverna kränker varandra i sociala medier och har slutat leka med varandra på rasterna. Därför har en rektor nu bestämt sig för att förbjuda mobiltelefoner.


På Bräckeskolan i Göteborg fick man ett problem som normalt kanske inte är något som man förknippar med barn. De slutade skoja runt.

– Helt plötsligt har våra elever slutat leka på rasterna. En elev sitter med en mobil i handen och fyra, fem andra tittar över axeln för att se vad som händer på skärmen, säger rektorn Monika Blom till Göteborgs-Posten.

Bild: TT

Dessutom förekom en hel del kränkningar i sociala medier, och Blom säger till tidningen att lärarna och hon själv fått lägga mycket tid på att försöka lösa konflikter kring barnens mobiltelefoner. Bland annat har de till exempel fått lära sig att man ska rapportera om någon annan är taskig i sociala medier och att man alltid ska fråga om lov innan man lägger upp en bild på någon annan.

– Vi vill såklart uppmuntra till att barnen lär sig att filma och fotografera, men i dag spelar man in filmer av varandra och även av sina lärare i felaktigt syfte, säger Blom till Göteborgs-Posten.

Bild: TT

Så nu tar rektorn till det tunga artilleriet. Från och med i fredags är nämligen mobiltelefoner och surfplattor förbjudna under skoltid, undantaget om det används i undervisningen. Något som, enligt Blom, till större delen fått ett positivt mottagande – men alla håller inte med.

– Många föräldrar vill att deras barn ska vara anträffbara hela tiden, men jag tycker att om man tio år kanske det inte ska vara så. Sedan är det såklart en säkerhet och trygghet för föräldern att kunna nå sitt barn, som kanske åker ensam till skolan, säger hon till Göteborgs-Posten.

Bild: TT

Ännu så länge är det bara prov, så hur det fortsätter lär märkas framöver. Vad tycker ni, är det rätt att stoppa barn från att använda mobiltelefoner?

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gör rektorn rätt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Något lägre vinst för Tele2

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.