Onsdag 25 Maj
Stockholm

​Här säljs spritglassen – helt öppet och med hemkörning

Spritglass
1 av 2
Myndigheterna vill stoppa glassen. Foto: n1ice company/tt bild
Alkohol i glassen
2 av 2
Företaget jämför det med en likörpralin. Foto: n1ce company

Trots hög alkoholhalt så ska det hela vara helt lagligt – men tillverkaren menar att tanken inte är att man ska bli full.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Trots en rekommenderad ålder på 18 år så kan sajten mathem.se sälja glass med hög alkoholhalt till vem som helst, när som helst. Helt lagligt.

Glassen N'Ice Cocktails, som har en alkoholhalt på fem procent, räknas inte som en dryck eftersom den äts fryst. Den är marknadsförd av Sebastian Ingrosso, och tillverkas av Sia Glass. Den räknas som alkoholhaltigt preparat och är därför inte mer olaglig än till exempel parfym eller rengöringsmedel.

– Det är ett tilltugg, ingen drink. Det är ingenting som man berusar sig på, äter du en av våra glassar får du i dig lika mycket alkohol som av en tredjedels starköl. Vi har alkohol i för smakens skull, för att det ska kunna smaka som drinkar som Mojito, säger Mikael på N1ce Company till GP.

Han menar att glassen kan jämföras med en likörpralin.

Men från myndighetshåll vill man att lagen ses över.

– Vi har haft diskussioner med Socialdepartementet. Men det finns en tröghet, en förändring kan inte ske över en natt, det krävs ett riksdagsbeslut, säger Josefin Jonsson, chef för enheten för alkohol- och tobaktillsyn på Folkhälsomyndigheten.

Enligt N1ce Company sålde glassen slut på två dagar efter att den började säljas på mathem.se, skriver Göteborgs-Posten.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela