Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-politiker: "Invandrare har lägre IQ"

- 13/11/2015, 15:04
1 av 5

2 av 5

Facebook

3 av 5

Facebook

4 av 5

Facebook

5 av 5

Facebook

Sverigedemokraternas kommunfullmäktige i Vingåker påstår att svenska folkets IQ kommer sjunka om svenskar börjar få barn med folk med utländsk bakgrund.

Vingåkers Sverigedemokraternas facebooksida skrivs det en hel del rasistiska inlägg. De påstår bland annat att invandrare har lägre IQ än svenskar och att det är invandrare som ligger bakom flyktingbränderna.


Personen bakom påståendena och facebooksidan är kommunfullmäktigeledamoten Jan Bergström, som säger att han står för allt som han skrivit på sidan och även att han är rasist.

I en intervju med IRM förklarar han vad har för belägg för hans påståenden om att ett barn till en invandrare och en svensk kommer få lägre IQ.

– Jag tänker på IQ beräkningarna av somalierna, de stannar ju på 60 i IQ och svenskar har väl 100. Lägger man ihop 100 och 60 blir det 80 i snitt. Det är ju lite elakt. De kan skriva ut tal åt regeringsledamöter, säger Jan Bergström till IRM.

– Jag är rasist, visst är jag det.


Han förklarar även hans påståenden om att det är invandrare som själva bränner upp flyktingboenden.

– Det är inga svenskar som eldar upp invandrarnas boenden utan det är dem själva. Jag har belägg på att under de 100 år som vi haft boenderna så är det ingen tidigare som eldat upp sina egna boenden. Nu kommer det hit invandrare och då brinner det hela tiden, säger Bergström till IRM.

Sverigedemokraterna ser väldigt allvarligt på Bergströms uttalanden.

– Vi ser mycket allvarligt på de uttalande som Bergström gjort. Det råder nolltolerans mot rasism i vårt parti och om man inte ställer sig bakom det är man naturligtvis inte välkommen i Sverigedemokraterna, säger Christian Krappedal, pressassistent Sverigedemokraterna, till Nyheter24.

– Vi kommer utreda Bergströms framtida medlemskap i partiet. Det finns inget utrymme hos oss för det han gett uttryck för, fortsätter Krappedal.