1 av 4
- Foto: Ap
2 av 4
- Foto: Ap
3 av 4
4 av 4

Så många svenskar vill legalisera narkotika

Tror du att narkotika snart kommer att legaliseras? Well, så är det inte – i alla fall inte om du frågar svenska folket.


Tända på en splirre på gatan? Nej, om svenskarna får bestämma så blir det inget med den saken. Sifo har nämligen på uppdrag av Svenska Carnegie Institutet frågat 1 000 personer om deras syn på icke-medicinsk narkotika.

Den typen av bruk är illegal i dagens Sverige, och 91 procent av personerna i studien tycker att det ska fortsätta att gälla. Bara 7 procent motsätter sig ett förbud medan 3 procent inte riktigt vet var de står i frågan.

Bildkälla: TT Bild

Personer mellan 15-29 år är lite mer sugna på en legalisering visar undersökningen som Peder Langenskiöld, verksamhetschef på Svenska Carnegie Institutet, även fått publicerad som en debattartikel i Svenska Dagbladet. Men 86 procent av de unga vill fortfarande ha kvar förbudet. Förutom unga är även studenter, egenföretagare och Stockholmsbor något mer negativt inställda till ett förbud.

Kvinnor vill i lite högre grad att icke-medicinsk narkotika ska vara illegalt även framöver, men skillnaderna mellan könen är inte superstora.

"Det ett mycket starkt stöd i allmänna opinionen för att all icke-medicinsk befattning med narkotika även i framtiden ska vara otillåten. Möjligen är resultatet något förvånande med tanke på den intensiva debatt om synen på narkotika som ägt rum under senare år och där flera debattörer agerat för att ta bort förbudet mot konsumtion", skriver Langenskiöld i debattartikeln och hänvisar troligtvis till debatten om cannabis.

Vad svenskarna tycker om de icke-medicinskt bruk av de olika typerna av narkotikaklassade preparaten är dock något oklart, då undersökningen inte går närmare in på vilken typ av droger som avses.

Bildkälla: TT Bild

Om undersökningen:

1 000 personer i Sverige frågades ut via telefon mellan 21-27 oktober 2015. Frågan löd:

All icke-medicinsk hantering av narkotika är idag förbjuden i Sverige. Förbudet omfattar även själva konsumtionen. Anser du att narkotikakonsumtion ska vara förbjuden även i framtiden eller skall den inte vara det?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.