Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så många svenskar vill legalisera narkotika

- 23/11/2015, 08:04 -
1 av 4

Ap

2 av 4

Ap

3 av 4

4 av 4

Tror du att narkotika snart kommer att legaliseras? Well, så är det inte – i alla fall inte om du frågar svenska folket.

Tända på en splirre på gatan? Nej, om svenskarna får bestämma så blir det inget med den saken. Sifo har nämligen på uppdrag av Svenska Carnegie Institutet frågat 1 000 personer om deras syn på icke-medicinsk narkotika.

Den typen av bruk är illegal i dagens Sverige, och 91 procent av personerna i studien tycker att det ska fortsätta att gälla. Bara 7 procent motsätter sig ett förbud medan 3 procent inte riktigt vet var de står i frågan.

Bildkälla: TT Bild

Personer mellan 15-29 år är lite mer sugna på en legalisering visar undersökningen som Peder Langenskiöld, verksamhetschef på Svenska Carnegie Institutet, även fått publicerad som en debattartikel i Svenska Dagbladet. Men 86 procent av de unga vill fortfarande ha kvar förbudet. Förutom unga är även studenter, egenföretagare och Stockholmsbor något mer negativt inställda till ett förbud.

Kvinnor vill i lite högre grad att icke-medicinsk narkotika ska vara illegalt även framöver, men skillnaderna mellan könen är inte superstora.

"Det ett mycket starkt stöd i allmänna opinionen för att all icke-medicinsk befattning med narkotika även i framtiden ska vara otillåten. Möjligen är resultatet något förvånande med tanke på den intensiva debatt om synen på narkotika som ägt rum under senare år och där flera debattörer agerat för att ta bort förbudet mot konsumtion", skriver Langenskiöld i debattartikeln och hänvisar troligtvis till debatten om cannabis.

Vad svenskarna tycker om de icke-medicinskt bruk av de olika typerna av narkotikaklassade preparaten är dock något oklart, då undersökningen inte går närmare in på vilken typ av droger som avses.

Bildkälla: TT Bild

Om undersökningen:

1 000 personer i Sverige frågades ut via telefon mellan 21-27 oktober 2015. Frågan löd:

All icke-medicinsk hantering av narkotika är idag förbjuden i Sverige. Förbudet omfattar även själva konsumtionen. Anser du att narkotikakonsumtion ska vara förbjuden även i framtiden eller skall den inte vara det?