Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så ser ungdomarnas alkohol- och drogvanor ut i Sverige

Färre ungdomar dricker alkohol.
1 av 3

Färre ungdomar dricker alkohol.

TT Bild.

Och ungdomar dricker mindre också.
2 av 3

Och ungdomar dricker mindre också.

Ap/TT Bild

Dock är det fortfarande många som dricker.
3 av 3

Dock är det fortfarande många som dricker.

TT

Nyheter | 11/12/2015 10:46

Spottar Sveriges ungdomar i glaset eller är det botten upp som gäller? Det visar en undersökning som görs varje år.

Föredrar du ett glas läsk framför öl? Då är du inte ensam.

Enligt en årliga undersökning bland svenska ungdomar så är de som dricker alkohol färre nu än på 40 år. Dessutom dricker de mindre, rapporterar SVT.

– Vi vet inte riktigt vad det kan bero på men vad man ser är förändrade sätt att umgås på där alkohol inte är en självklar ingrediens i det, säger Isabella Grip på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Trots det är det ändå fortfarande många som dricker. Framförallt äldre ungdomar. Nästan hälften av både tjejer och killar i nionde klass säger att de druckit någon gång under året. Och i andra året på gymnasiet har 75 procent av båda könen druckit alkohol det senaste året.

Undersökningen visar också att man är mer intresserad av alkohol i södra Sverige – i norr gillar man snus mer.

Bildkälla

När det kommer till droger så är det sex procent i nionde klass som testat droger, och 15 procent i tvåan på gymnasiet. Droger är vanligare bland killar, speciellt tyngre droger.

Dessutom så finns det de som använder receptbelagda smärtstillande läkemedel – fast läkare inte ordinerat dessa.

– Vi vet inte hur de får tag på medicinerna, men det här är ju sådant som kan finnas hemma i folks medicinskåp till exempel, så de kan ha fått det därifrån, säger Isabella Grip till SVT.