Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringen ger 200 miljoner till de kommuner som tar emot flest flyktingar

Vi måste ge extra stöd, säger Fridolin.
1 av 2

Vi måste ge extra stöd, säger Fridolin.

TT

Gustav Fridolin
2 av 2

Gustav Fridolin

TT

Nyheter | 14/12/2015 21:35

Filipstad, Laxå och Borgholm är några av de kommuner som kommer få bidraget.

– Vi måste vi ge extra stöd till dem som hittills har gjort det största jobbet, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Aftonbladet.

Regeringen ger nu 200 miljoner till 50 till 100 kommuner som under året tagit emot en stor andel asylsökande och kommunplacerade barn och ungdomar.

Pengarna kommer att investeras i kommunernas skolor, och vilka kommuner det gäller är inte helt klart ännu, men några av de kommuner som gjort en stor insats enligt utbildningsministern är Filipstad, Laxå och Borgholm.


TT

– Vi ser att svensk skola nu gör en mycket stor insats, hur lärare och rektorer kavlar upp för att möta de här barnen som kommer direkt från krig och flykt. I en kommun dit det kommer många nya barn måste man göra investeringar i skolan. Pengarna täcker inte hela behovet, men statliga resurser är i alla fall en hjälp för att klara av de investeringarna, säger Gustav Fridolin.

Och pengarna kommer från det så kallade utvecklingskonton.

– Det här är pengar som ett vanligt år hade fastnat på det så kallade utvecklingskontot, vilket betyder att de hade fryst inne i statens budget och inte hade kommit ut till skolorna, säger Fridolin till Aftonbladet.