Det finns många måsten på julbordet – tyvärr kommer en av de inte vara sig lik.
1 av 3
Det finns många måsten på julbordet – tyvärr kommer en av de inte vara sig lik. - Foto: TT Bild
Det är nämligen brist på ansjovis.
2 av 3
Det är nämligen brist på ansjovis. - Foto: TT Bild
Så istället kommer vissa få fylla sin Janssons frestelse med sillfiléer. Dessa kommer dock att ligga i samma lag som ansjovisen annars gör.
3 av 3
Så istället kommer vissa få fylla sin Janssons frestelse med sillfiléer. Dessa kommer dock att ligga i samma lag som ansjovisen annars gör. - Foto: TT Bild

Nej! Därför är ett av julbordets absoluta måsten hotat

Skinka, sill, brysselkål, prinskorv, fårfiol och köttbullar. Det finns många favoriter på julbordet – en av dem kommer inte vara sig lik i år.


Snart är det julafton och julafton är lika med julbord.

För många finns det måsten på julbordet. Ett julbord utan skinka, sill, köttbullar och Janssons frestelse är som en studietid utan CSN-lån.

Är det så att du är en av dem som längtar efter att sätta tänderna i Janssons frestelse så kan det tyvärr bli så att du blir besviken. För det är nämligen brist på en av huvudingredienserna – ansjovisen.

Orsaken är att fisket efter ansjovis har gett dåligt resultat i år, vilket Mitt kök skrivit om. Orkla Foods Sverige som står bakom märket Abba och klassiska Grebbestads ansjovisfileér har därför fått ta till med en nödlösning.

– Vi har ersatt en del av våra ansjovisar. Det är samma burk men med ett lite annorlunda innehåll, säger marknadschefen Cecilia Sajland till Nyheter24.

I stället för ansjovisar ligger det ansjoviskryddade sillfileér i den rosa klassiska förpackningen. Och alla förpackningar som innehåller sill har en vit etikett med info så att man vet om det.

Bildkälla: TT Bild

Enligt Cecilia Sajland så blir det en skillnad, i och med att ansjovis och sill är från olika fiskarter.

– Men det är exakt samma ansjovislag som sätter smak.

De har iännu nte fått några reaktioner på den nya "ansjovisen". Men känner du ändå att du vill ha riktig ansjovis kan det ju finnas från andra märken – även om Orakla Foods Sverige står för 80 procent av marknaden.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du Janssons frestelse?
Tack för din röst!