Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dicks öde visar varför du ska vara försiktig med fyrverkerier

- 30/12/2015, 16:37
Dick förlorade delar av sina händer av smällaren.
1 av 2

Dick förlorade delar av sina händer av smällaren.

Dick Karlsson

Bilden här ovan är tagen precis efter olyckan och den visar hur illa det kan sluta. Nyheter24 har valt att inte visa bilden fullt ut då den kan upplevas som obehaglig.
2 av 2

Bilden här ovan är tagen precis efter olyckan och den visar hur illa det kan sluta. Nyheter24 har valt att inte visa bilden fullt ut då den kan upplevas som obehaglig.

Dick Karlsson

Dick skulle tända en smällare för att överraska sin vän. Men det slutade inte som han tänkt sig.

Nyår är snart här och det är säkert många som planerar att smälla av en del fyrverkerier. Och visst är de vackra att kolla på men har man otur så kan det sluta illa som det gjorde för brandmannen Dick Karlsson.

Natten mot den första maj för 20 år sedan skulle Dick och hans kompisar skoja med grannen som fyllde år.

– Vi skulle väcka och fira honom och jag hade köpt en liten smällare, säger Dick till Nyheter24.

Dick gick iväg från sina kompisar för att tända smällaren. Eftersom han inte såg att den tänts stod han kvar vid den.

– Jag kommer ihåg att jag ramlade baklänges när det small.

När Dick tittade ned märkte han att det mesta av hans händer sprängts bort i explosionen. Men han kände ingen smärta trots att det blödde rejält. Han gick till sina vänner för att visa vad som hänt.

– De första de frågade mig var om jag såg någonting, men det var inte förrän senare jag såg att jag hade splitterstänk i ansiktet.

Därefter följde ett flertal operationer, Dick tappade 10 kilo under den tiden. I olyckan förlorade han alla fingrarna på vänsterhanden och på högerhanden brändes långa stumpar av fingrarna bort. Delar av händerna kunde som tur är räddas.

Efter två år som sjukskriven kunde han återvända till brandstationen. I dag föreläser han om faror med smällare tillsammans med Polisen. Framför allt talar han med ungdomar. Ibland visar han upp bilder på hur händerna såg ut efter smällen – bilder som är riktigt starka.

– Det blir ofta helt tyst när jag berättar. En gång var några som lämnade ifrån sig sina smällare efter att jag pratat.

Dick sysslar själv inte med fyrverkerier men han har råd till de som gör det. Han säger att man ska läsa föreskrifterna. Och om smällaren inte smäller av så gör den ofta det när man kommer fram till den. Dessutom ska man absolut inte rikta in sig mot folksamlingar eller mellan hus.

Det handlar helt enkelt att ha respekt och vara försiktig

– Det är många som tänker att "det kommer inte att hända mig, det händer andra", menar Dick.

Han själv är inte bitter över vad som hände honom, även om han har stunder som han kan tänka på det.

– Ibland så tänker jag att alla människor skulle må bra att råka ut för saker för att inse att livet är rätt underbart ändå.