Om man har en äldre TV kan man tvingas att byta efter att marknätet byter frekvens. 100 000 svenskar drabbas.
1 av 2
Om man har en äldre TV kan man tvingas att byta efter att marknätet byter frekvens. 100 000 svenskar drabbas. - Foto: TT
Och de nya påverkas inte alls i princip.
2 av 2
Och de nya påverkas inte alls i princip. - Foto: TT

Så många människor kan tvingas att byta tv-apparat efter frekvensbyte

Mer plats åt utbyggnad av mobilnätet gör att de marksända tv-kanalerna måste byta frekvens. Därför kan många svenskar behöva ny tv-utrustning.


700-bandet som det heter ska frigöras för att ge plats åt mobiltelefoni och mobilt bredband. På grund av detta tvingas flera tv-kanaler att byta frekvens enligt en bestämmelse från regeringen.

Det är speciellt de som har Boxers tillvals-kanaler som kan tvingas införskaffa ny utrustning, rapporterar Sveriges Radio.

– Om man har en gammal tv som inte kan ta emot de nya moderna utsändningarna kan det vara så att man behöver köpa en ny, säger Marcus Hartmann, presschef vid Teracom till Sveriges Radio.

Det är omkring 100 000 hushåll som kommer att drabbas och som blir tvungna att skaffa en ny tv eller tv-box. De marksända kanalerna flyttas till lägre frekevenser. En ny teknik som kallas T2 införs och de flesta gamla tv-apparater klarar inte den tekniken.

Det är inte alla kanaler som berörs. SVT och TV4 kommer fungera på alla apparater men innebär en kanalsökning. Förändringen sker stegvis genom att Teracom byter ut sändningsutrustningen i existerande master, med början i Norrbotten i april och allt ska vara klart ett år senare 2017 i Skåne.

Men det kanske inte bara är negativt – åtminstone för mobilanvändare. Huvudmålet är att få ökad täckning. De luckor i mobiltäckning som i dag finns ska täppas till.

– Det handlar om att säkerställa att konsumenter runt om i Sverige får bättre täckning för det är det man vill ha, säger Caroline Boström, chef för enheten för spektrumtillstånd vid PTS till Sveriges Radio.


Bildkälla

TV
/
SVT
/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig över att behöva byta tv?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Invånare i Kapstadenförorten Grassy Park fick en rejäl överraskning i helgen. Nedför gatan strosade en flodhäst.

Rejält lyft för rysk oljeexport i april

Oljeexporten från Ryssland – en viktig intäktskälla för att finansiera Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina – rusade i höjden förra veckan. Man får gå tillbaka ett år i tiden för att hitta större veckoflöden av olja från de ryska hamnarna.

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Den explosiva situationen i Mellanöstern är en av de viktigaste frågorna när EU-ledarna möts för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel. En eskalering skulle snabbt kunna bli okontrollerbar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.