Elin Ørjasæter är förbannad på Sverige.
1 av 2
Elin Ørjasæter är förbannad på Sverige. - Foto: tt bild/pressbild
Hon är en av Norges mest kända debattörer.
2 av 2
Hon är en av Norges mest kända debattörer. - Foto: pressbild

Hårda norska attacken mot polisen: "Sverige borde skämmas"

Skandalen gällande de omfattande övergreppen på unga kvinnor i Kungsträdgården 2014 och 2015 har nått utanför Sveriges gränser. Och nu levererar en av Norges mest kända debattörer stenhård kritik mot Sverige.


De senaste dagarna har det framkommit att polisen mörkat ett flertal händelser under gratiskonserten We are STHLM i Kungsträdgården 2014 och 2014, där ett flertal unga tjer blev antastade av unga män.

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, har polischefen Peter Ågren sagt till Dagens Nyheter.

Och nu riktar en av Norges mest kända författare och debattörer, Elin Ørjasæter, stark kritik mot Sverige och svenska polisen.

– Detta är den första bekräftelsen från myndigheterna att de ägnar sig åt aktiv politik, att de använder sina positioner för att stödja etablissemanget och håller tillbaka sanningen för att tjäna en viss politisk fråga, säger hon till norska Nettavisen.

I sitt uttalande, som fått stor uppmärksamhet i grannlandet, menar Ørjasæter att ”dammen har brustit” i Sverige, att att Sverige har ett stort demokratiproblem.

– Sverige borde skämmas. Detta är en skamlig dag för svenskar som inte har förstått det här förut. Nu brast dammen i Sverige. Hade det inte gjort det, hade vi sett mycket värre effekt än att SD går framåt, säger Ørjasæter till Nettavisen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!