Under nyårsafton i Kalmar ska flera människor ha utsatts för sexuella ofredanden.
1 av 3
Under nyårsafton i Kalmar ska flera människor ha utsatts för sexuella ofredanden. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Polisen har hittills fått in 23 anmälningar från totalt 38 personer.
2 av 3
Polisen har hittills fått in 23 anmälningar från totalt 38 personer. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men efter 20 dagar kommer polisen nu att lägga ned utredningen.
3 av 3
Men efter 20 dagar kommer polisen nu att lägga ned utredningen. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Polisen: Därför lägger vi ner utredningen om sexuella ofredanden under nyår

38 personer anmälde att de blev tafsade på under nyårsafton i Kalmar. Nu kommer polisen att lägga ner utredningarna. Här är varför.


Under nyårsafton i Kalmar ska flera människor ha utsatts för sexuella ofredanden. Polisen har hittills fått in 23 anmälningar från totalt 38 personer.

Men efter 20 dagar kommer polisen nu att lägga ned utredningen.

– Vi kan inte göra så mycket mer. Det är skillnad om man har en brottsplats i ett område där man kan knacka dörr och höra med folk som bor där. Här handlar det om en allmän plats där mycket folk befann sig just för tillfället. I nuläget kan vi inte göra så hemskt mycket mer, säger Ulf Karlsson, kommissarie vid polisen i Kalmar, till Nyheter24.

Polisen har bett allmänheten att höra av sig med tips om de sexuella ofredanden som skedde under nyårsafton i Kalmar. Men inget av det som kommit in har polisen kunnat använda.

– Av allt material som vi har fått in efter 20 dagar har det faktiskt inte varit något som gjort att vi kan leda det vidare, säger Ulf Karlsson.

Samtidigt som utredningen läggs ner kommer det in nya anmälningar. Ulf Karlsson tror att fler personer har valt att höra av sig efter att händelsen uppmärksammats i medierna.

– Står du i en folkmassa kan det hända att någon stöter till dig på delar av kroppen där du inte uppskattar det, men du kanske tänker att det bara var någon som råkade knuffa till dig. Så jag tror att folk har börjat höra av sig och tänkt att det som hände dem ändå inte var normalt, utan att det absolut var någon som gjorde det med ett syfte, säger Ulf Karlsson.

38 personer låter mycket. Borde det inte finnas bevis?

– Alla har säkert sin version. Men hade det funnits så pass mycket i någon av de här versionerna som gjort att vi hade kunnat gå vidare så hade vi gjort det naturligtvis. Man måste sätta sig in i att det handlar om tusen människor på en plats. Det är en väldigt komplex situation.

De bilder och den film som polisen har fått in visar mest en folkmassa som firar nyår och säger inte särskilt mycket, enligt Ulf Karlsson. Det ska heller inte finnas något material från övervakningskameror som ska gå att använda.

Ulf Karlsson menar att det här är en typ av brottslighet som är svår att få bukt med.

– Det ligger väl i de här personernas vetskap också. I Köln var det 500 målsäganden, och de har bara lyckats gripa en person. Det säger ju lite grann om svårigheten.

Polisen har också dragit lärdomar av vad som har hänt.

– Det som vi har lärt oss av det här är kanske att polisen vid sådana här tillfällen får agera annorlunda. I fortsättning får man kanske ha vibbarna öppna mer och titta om det verkar hända något konstigt någonstans, säger Ulf Karlsson.

Är du en av de utsatta? Hör av dig till oss på tips@nyheter24.se.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!