Polisen i Göteborg har stora bekymmer.
1 av 3
Polisen i Göteborg har stora bekymmer.
Situationen har eskalerat, menar en polis.
2 av 3
Situationen har eskalerat, menar en polis. - Foto: tt bild
Gärningsmännen är ofta fattiga unga män.
3 av 3
Gärningsmännen är ofta fattiga unga män. - Foto: TT bild

Polisen i Göteborg varnar om gatugängen: "Eskalerat fullständigt"

Nu varnar även polisen i Göteborg om att situationen i centrala delarna av staden börjar bli ohållbara. Och det är fattiga unga män som står för kriminaliteten.


Den senaste tiden har debatten gått het om de unga män som gör Stockholms innerstad osäker med eskalerande kriminalitet framför allt runt Sergels Torg. Och nu slår även polisen i Göteborg larm om att situationen börjar bli ohållbar. För SVT Väst berättar polisen Peter Larsson om stora sammandrabbningar i centrala Göteborg, och att situationen ”eskalerat fullständigt”.

– De hänger mestadels i Nordstan, ett stort köpcentrum, med omnejd. Mycket ordningsstörningar, stölder, grova stölder, personrån, och en hel del stora gängslagsmål. Slagsmålen kan involvera mellan tio och trettio personer, och nyligen hann polisen avstyra något som höll på att urarta till ett strid mellan upp emot åttio personer, säger Larsson till SVT.

Han menar också att det kan vara mycket svårt att bestämma identitet och ålder på de som grips av polisen.

– Jag kan stå med en 30-åring framför mig och på pappret står det 14 år. Det blir som att de är straffimmuna. De står och garvar åt oss när vi griper dem, de skiter totalt i oss eftersom de vet att ingenting händer.

Anders Börjesson, som är lokalområdespolis i Göteborg, är mycket väl medveten om situationen och om de marockanska gatubarnen. Men han menar att det inte är ovanligt att just unga fattiga män begår brott i stor utsträckning.

– I stället för att prata om etnicitet kan man också säga så här: Vem begår brott? Det är fattiga unga män som många gånger står utanför samhället. Och den här gruppen passar givetvis in här. Tar vi emot väldigt många ensamkommande pojkar får man nog räkna med att vissa av dem begår brott, säger Anders Börjesson till SVT Väst.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

S: Sätt stopp för nya friskolor

Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".

Stopp i trafiken: Cirkuselefant på rymmen

Bilister i Butte i USA-delstaten Montana fick en redig chock i tisdags.

Putins exfrus hem konfiskerat – Kreml rasar

Kreml rasar över ett franskt beslut att beslagta ett litet palats i Frankrike som ägs av den ryske affärsmannen Artur Otjeretnyj.