Arlas chefer lyxade till det.
1 av 2
Arlas chefer lyxade till det. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Trots mjölkkrisen.
2 av 2
Trots mjölkkrisen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Arlachefer spenderade böndernas pengar på sprit och lyx – trots kris

Bankett på Grand Hotel, dyra gåvor och taxiresor trots att leasingbilar fanns. Uppdrag granskning har grävt fram fler uppgifter om Arlas gödslande med pengar, trots en mjölkbransch i kris. Enligt Arla är dock den "osunda kostnadskulturen" åtgärdad.


Bankett på Grand Hotel, dyra gåvor och taxiresor trots att leasingbilar fanns. Uppdrag granskning har grävt fram fler uppgifter om Arlas gödslande med pengar, trots en mjölkbransch i kris. Enligt Arla är dock den "osunda kostnadskulturen" åtgärdad.

SVT:s Uppdrag granskning har tagit del av interna dokument vid Arla från 2014. Enligt posterna har personer vid företaget bland annat haft representation på flotta innekrogar, och gett bort guldklockor och presentkort för över en halv miljon kronor.

Samtidigt som programmet började undersöka Arlas sätt att hantera pengar gick vd:n Henri de Sauvage ut i en debattartikel i Dagens Industri och medgav att pengar hade använts på ett oansvarigt sätt.

Han skrev bland annat: "Alla kan naturligtvis göra fel. Jag också. Det enda rätta är att se till att det inte händer igen".

Enligt Uppdrag Granskning har dock vd:n tagit med sin fru på en jobbresa till Paris och låtit Arla betala hennes flygbiljett. Han har senare bett Arla dra av kostnaden på sin egen lön.

– Arla medger att det har spenderats pengar på fel saker. Men det Uppdrag granskning tar upp är sådant man själva redan upptäckt och åtgärdat, säger Daniel Emilson, pressekreterare på Arla.

– Vi har gjort en kostnadsutredning 2014, vi har hittat saker som går att spara pengar på, där vi kan bli mer effektiva och vi har inom en begränsad del av verksamheten hittat en osund kostnadskultur. Med start februari 2015 har vi börjat införa en rad åtgärder som hittills sänkt kostnaderna med tio miljoner kronor, säger han till TT.

Gällande den halva miljonen som lagt på bland annat klockor säger Emilson:

– Det låter som att chefer gått ut och köpt guldklockor till sig själv för en halv miljon men det handlar om ett hundratal Arlamedarbetare som jobbat 25 år eller mer och fått välja en guldklocka eller ett presentkort.

/
Lyx
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.