Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Högerextremister gripna – misstänks för att ha planerat våldsam attack mot asylboende

- 09/02/2016, 15:06
Polisen grep 14 personer och de misstänks för att ha planerat våldsam attack mot asylboende.
1 av 2

Polisen grep 14 personer och de misstänks för att ha planerat våldsam attack mot asylboende.

TT BILD

100 personer ska bo på boendet. Bilden har inget med händelsen att göra.
2 av 2

100 personer ska bo på boendet. Bilden har inget med händelsen att göra.

TT NYHETSBYRÅN

​14 män som anhållits misstänkta för att ha planerat en våldsam attack mot ett asylboende i Nynäshamn tillhör en högerextrem polsk krets, enligt polisen.

Gruppen greps i centrala Nynäshamn, söder om Stockholm. De befann sig vid sina bilar, inte långt från det asylboende som polisen tror var målet för attacken.

– Det ligger nära till hands i och med att kontrollen utfördes i närheten. Misstanken är att det var målet för attacken, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl vid polisområde Stockholm syd, till Sveriges Radio.

– De är polska medborgare och de tillhör väl den högerextrema sfären, säger han.

Järnrör och yxor

Tre av de anhållna greps också i centrala Stockholm den 30 januari under en flyktingfientlig demonstration, enligt Alvarsjö. Det ska ha skett i samband med en misshandel.

Påkar, knivar, järnrör och yxor hittades i gruppens bilar.

Samtliga 14 misstänks åtminstone för förberedelse till grov misshandel, enligt vad åklagare Sara Friedman har uppgett för Södertörns tingsrätt, men enligt polisen kan det också röra sig om anstiftan till grov misshandel och anstiftan till grov mordbrand. Friedman vill inte säga om hon misstänker hatbrott. Eventuell häktningsförhandling måste hållas senast fredag.

Ingen hotbild

De anhållna är födda mellan 1975 och 1998. Vissa bor och jobbar i Sverige enligt polisen, medan andra vistas i Sverige tillfälligt.

Asylboendet som gruppen misstänks ha velat angripa är upphandlat av Migrationsverket.

– Det har drygt 100 boende. Som på alla boenden är det blandade nationaliteter med såväl vuxna som barn. Det är ett lugnt boende som fungerar bra, säger Guna Graufelds vid Migrationsverkets presstjänst till TT.

Tidigare har det inte funnits någon särskild hotbild mot boendet men säkerhetsvakter gör regelbundna ronder där.